Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának (MTTK) képviselőivel találkozott kedden Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő-testületének elnöke és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere. A megbeszélésre az intézmény vezetőségének kezdeményezésére került sor, olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Ivanović Josip dékán és Námesztovszki Zsolt, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes a Kar működéséről, jelenlegi helyzetéről, az épület felújításán folytatott munkálatok előrehaladásáról és a fejlesztések távlatairól számolt be.

A képviselő-testület elnöke és az alpolgármester a nagymúltú szabadkai magyar tannyelvű pedagógusképzés intézményének jelentőségét hangsúlyozva méltatták az intézménynek a város életében betöltött oktatási, kulturális és közösségépítő szerepét. Kiemelték, hogy szervezeti önállóságának elnyerése révén számos újabb fejlesztési lehetőség nyílt meg a Kar előtt, amely megalapítása óta a vajdasági magyar közoktatás, a kultúra és a közélet egyik meghatározó szereplője.

Szabadka hagyományosan felsőoktatási város, azzal pedig, hogy az MTTK a vajdasági képviselőház 2019. december 20-án meghozott határozatával az Újvidéki Egyetem 13 másik karával teljes mértékben egyenrangúvá vált, ezáltal erősödött Szabadka felsőoktatási jellege. A jogállás változása nagy mértékben megkönnyítette az intézmény mindennapos működtetését, szervezési feladatainak ellátását és a pályázati eljárások lefolytatását, azonban továbbra is nehézségeket okoz az ügyintézésben, hogy az épület nem az MTTK tulajdonában van.

Az MTTK 2006-ban kezdte meg működését, a Szabadka központjában levő úgynevezett Sárgaház épületében. 2020 őszén immáron négy alapszakkal (okleveles tanító, okleveles óvodapedagógus, okleveles kommunikátor, nevelő), valamint két mesterképzéssel (tanító–mester, óvodapedagógus–mester) indított tanévet. Emellett folyamatosan lehetőséget nyújt a továbbképzésekre (pedagógiai, pszichológiai, módszertani (PPM) képzés, Informatikai modul, szerb nyelv, mint nem anyanyelv tanítása) és az életen át tartó tanulás terén szervezett programokra.

Az elmúlt öt évben az intézmény felújítására Magyarország Kormánya közel 4 millió euró támogatást ítélt meg, amely segítségével az intézmény székházát teljesen sikerül felújítani és felszerelni.

Pásztor Bálint és Kern Imre a további támogatásukról biztosították a Kar dékánját és dékánhelyettesét, és azt mondták, lehetőségeikhez mérten mindenben támogatni fogják e jeles intézmény további működését.

A szabadkai Tanítóképző Kar vezetőit fogadták a városházán (Fotó: Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata)