A Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetsége (UTAS) közleményben adta hírül, hogy a koronavírus-járvány miatt Szerbiában eddig mintegy kétszáz utazási iroda volt kénytelen lehúzni a rolót – írja az N1.

Az UTAS közleménye arra is kitér, hogy ezt az ágazatot sújtotta leginkább a járvány, kéréseikre viszont nem reagált a kormány, illetve a pénzügyminisztériumnál is süket fülekre találtak.

„Nem világos, hogy az állam miért nem reagál és segít azokon, akik a járvány miatt a bevételük 90 százalékától estek el. A tavalyi elhalasztott utazásokért kiadott csereutalványokat a polgárok csak akkor tudják beváltani, ha az adott utazási iroda nem szűnik meg, különben az utasok futhatnak a pénzük után” – áll a közleményben.

A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség (APR) adatai szerint 2020. március 15-e óta Szerbiában 94 ügynökséget töröltek az adatbázisból, ezek között 20 utazásszervező cég is van. A munka megszüntetése mellett 105 iroda döntött, köztük 10 olyan cég, amely utazásokat is szervez.

„Februártól újabb bezárásokra lehet számítani, mert az Adóhivatal megkezdi a járvány miatt elhalasztott adók és járulékok behajtását, viszont a hatalmas bevételkiesés miatt ezt az ügynökségek nem tudják kifizetni. Kérjük, hogy a kormány számunkra is biztosítson vissza nem térítendő támogatást, mint azt több ágazat esetében megtette” – áll többek között a szövetség közleményében, amely hasonló támogatásra számít, mint azt a hoteltulajdonosok, illetve a személyszállító cégek esetében biztosított a kormány.

Illusztráció (Fotó: archív)