Bizonyára azt gondolja az olvasó, hogy elmehetett a józan eszünk, vagy valamilyen humoreszket olvashat majd alább, amikor rákattintott erre a meglehetősen furcsa címre. Csalódást kell okoznunk, ugyanis a józanságunkat még megőriztük, viccesnek pedig semmiképp sem mondhatnánk a történetet, amiről ez a jegyzet szól.

Az újságíró feladata, hogy témákat keressen. S való igaz, hogy az az utcán hever, ahogyan azt a mondás is mondja, viszont a mai felgyorsult és digitális világunkban elmondhatjuk, hogy a téma nem csak az utcán, hanem bizony az interneten is el-el heverészik nap mint nap.

Egy ilyen témakeresés közben találtunk rá erre a gyöngyszemre: Palics hivatalos honlapja, amit Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete készített és kezel. Magyar nyelven pedig ezeket a furcsaságokat találtuk, a teljesség igénye nélkül:

A fejléc az, ami igazán felkeltette az érdeklődésünket, hiszen arra buzdít minket rögtön a honlap első fülecskéje, hogy

Éljük meg Palicsot.

A következő viszont azt az elnevezést kapta, hogy

Csinálni, majd rögtön Látogassunk.

A lap alján megtudhatjuk azt is:

Hogyan jussunk el Palics?

És ha tovább merészkedünk és szeretnénk információkat megtudni, akkor olyat is találunk, hogy

„a Palicsi Állatkert, amit 1949-ben alapították, 10 ha-on fekszik, konceptusa (? Vajon mire gondolhatott a szerző? – a szer.megj.) szépsége, rendezettsége és az állatokkal történő bánásmód, ezt az állatkertet Európa ezen részének egyik legjobbika közé emeli.”

Ha a Rendezvények fülre kattintunk, akkor viszont kiderül, hogy Palicson most a járvány idején nem lesznek „megnyilvánulások„!

A tartalom alapján látszik, hogy nem a teljes honlap készítésénél alkalmazták feltételezhetően a Google-fordítót, mert vannak kifogástalanul megfogalmazott mondatok is. Az egész honlapot viszont úgy nagyjázták el, ahogy van. A tartalmak egy része egyáltalán nem érhető el magyarul, ami meg igen, azok között sok az olyan, amelyikre nyugodtan mondhatjuk: inkább ne lenne.

Kérdéseinkkel felkerestük Szabadka Idegenforgalmi Szervezetét és Szabadka Város médiaközpontját is.

Azt szerettük volna megtudni, tudják-e, hogy a honlap magyar tartalma milyen gyöngyszemekkel hívja fel magára a figyelmet, szóvá tette-e ezt eddig bárki, és tisztában vannak-e vele, hogy a jelenlegi tartalom nevetségessé teszi ezt a kiemelkedő idegenforgalmi célpontot?

Arra is választ szeretnénk kapni, hogy mennyibe került a honlap kidolgozása és tartalom magyar nyelven való megjelenítése?

Azt a kérdést is feltettük, hogy vajon hogyan engedheti meg magának ezt egy város, ahol a lakosság harmada magyar anyanyelvű és ahová napi szinten járnak magyar ajkú turisták a határon túlról?

Amint kérdéseinkre választ kapunk, a cikket frissítjük.

Palics hivatalos honlapja (Fotó: palic.rs – printscreen)