Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter csütörtökön a parlamentben kijelentette, hogy szorgalmazza a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését, de azt komoly közvita fogja megelőzni, és hozzátette, bízik abban, hogy újra létrejön a sorkatonaság.

– Támogatom ezt az elképzelést, de a döntés még nem született meg. Át kell tekinteni minden tényezőt. Ugyanakkor őszintén azt gondolom, hogy ez előrelépést jelentene az ország biztonsága szempontjából – mondta a miniszter, akit Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia képviselője kérdezett afelől, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről szóló hír igaz, vagy csak alaptalan pletyka.

Stefanović úgy fogalmazott, hogy ki kell fagyasztani azt, amit a sorkatonasággal kapcsolatosan 2011-ben befagyasztottak, de ez nem jelenti azt, hogy az ország lemondana a hivatásos katonákról, vagy, hogy számukat emiatt csökkentenék.

A hadügyminiszter a sorkatonai szolgálat bevezetésével kapcsolatos elképzelést így vázolta fel:

Évente négy generáció vonulna be, generációnként 2.500-an, azaz minden évben 10.000 kiskatona kapna kiképzést.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezt a kérdést sok szempontból kell majd körüljárni, az anyagi tényezőt éppúgy figyelembe kell venni, mint ahogyan a hadsereg szükségleteit, vagy az ország védelmének aspektusait.

Nebojša Stefanović válaszában arra is kitért, hogy a kötelező sorkatonaság újbóli bevezetéséről csütörtökön Aleksandar Vučić szerb elnökkel is beszélgetett, az államfőnek pedig, mint mondta, hasznos javaslatai voltak.

Vučić: Közvitára bocsátjuk a sorkatonaság kérdését

[democracy id=”28″]

Nebojša Stefanović (Fotó: Tanjug/Védelmi minisztérium)