Zoran Radovanović epidemiológus szerdán kijelentette, hogy a koronavírus elleni kollektív immunitás (nyájimmunitás) csak valamikor a jövő év folyamán alakulhat ki Szerbiában – írja a 021.rs.

A szakember az N1 TV műsorában azt mondta, hogy nincs egy bizonyos vörös vonal, melynek átlépésével már azt lehetne mondani, hogy kialakult ez a jelenség. Eddig az elismert külföldi szakemberek azt mondták, ehhez a lakosság legalább 70 százalékának meg kell kapnia a védőoltást, vagy át kell esnie a fertőzésen, de legújabban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt 85 százalékra módosította.

„Ettől még igen messze vagyunk, a mostani számítások szerint csak a jövő év folyamán érhetjük el ezt a számot“ – mondta Radovanović, aki szerint téves számítás az, miszerint, ha a fertőzésen átesett 30-40 százalékhoz hozzáadjuk a lakosság 20 százalékát, amely megkapta a vakcinát, máris 50-60 százaléknál járunk.

[democracy id=27]

Véleménye szerint sokan felveszik a védőoltást, akik már márciusban átestek a fertőzésen, ugyanakkor akik korábban megfertőződtek és nem rendelkeznek antitestekkel ismét megfertőződhetnek.

„A hangsúlyt arra kell fektetni, hogy minél többen kapjék meg a védőoltást, még 70 százalékkal sem lehetünk elégedettek. A betegség viszont ezután is jelen lesz, csak már nem járványként jelentkezik, időnként bukkan csak fel“ – mondta többek között Radovanović.

Zoran Radovanović (Fotó: archív)