Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője és frakcióvezetője a képviselőház csütörtöki ülésén a menekültkérdéssel és a szerb-magyar határhelyzettel kapcsolatban intézett kérdéseket Ana Brnabić kormányfőhöz.

A politikus rámutatott, hogy Majdány-Rábé területén mintegy 500 illegális bevándorló tartózkodik állandó jelleggel. A menekültek jelenléte pedig félelmet kelt a főként idősek által lakott észak-bánáti településeken.

– Az illegális migránsok nemcsak az üres házakba mennek be, hanem olyanokba is, ahol emberek laknak. Felgyújtják a házakat, a polgárok pedig félnek. A menekülteket taxisok szállítják oda. Úgy vélem, az országnak lépéseket kellene tennie ebben a kérdésben, mert fontos a polgáraink biztonsága. Hasonló a helyzet Magyarkanizsa községben, Szabadka város területén, valamint a nyugat-bácskai településeken is – hívta fel a figyelmet a VMSZ frakcióvezetője.

Ana Brnabić kormányfő megígérte, kérni fogja, hogy a csendőrség tagjait vezényeljék ki azokra a területekre, ahol a menekültek problémákat okoznak. Hozzátette, minden migránsnak a befogadóközpontban a helye.

Pásztor Bálint második kérdése a Magyarországról Szerbiába utazás feltételeire vonatkozott, amely nagyszámú, Magyarországon dolgozó, tanuló, vagy üzleti tevékenységet folytató vajdasági magyart érint.

Miért kell továbbra is PCR-teszt a Magyarországról történő visszatéréskor, amikor ugyanez nem szükséges azoknak az embereknek, akik Észak-Macedóniából, Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból utaznak be, és Bulgáriából, amely ugyanúgy az Európai Unió tagállama, mint Magyarország?

– tette fel a kérdést a politikus.

A miniszterelnök a határátlépésre vonatkozóan elmondta, kezdeményezi majd, hogy a válságstáb ülésén vizsgálják felül a Magyarországról Szerbiába való beutazás szabályait.

– Megkérem a válságstáb orvosi részét, hogy vizsgálja meg a jelenlegi magyarországi mutatókat, és a szerbiai paramétereket, és mindent megteszünk, hogy amennyiben az biztonságos, és nem látunk valamilyen túlzott kockázatot, akkor ugyanazt, ami most Bulgáriára érvényes, és a nyugat-balkáni országokra, legyen érvényes Magyarországra is, amely valóban a mi legjobb partnerünk gazdasági, politikai és minden egyéb területen is.

Megígérem, hogy dolgozok ezen

– válaszolta Ana Brnabić.

Pásztor Bálint viszontválaszában egyrészt arra szólította fel a kormányfőt, hogy akadályozzák meg az embercsempészettel foglalkozó taxisok tevékenységét, valamint arra kérte, győzze meg a válságstáb orvosi részét, hogy enyhítsenek a Magyarországról való beutazás szabályain.

A szerbiai válságstáb pénteken ül össze.

Pásztor Bálint (Fotó: Képernyőkép/Youtube/ParlamentSrbije)