A Mentsd Meg Amerikát Menetelés (Save America March) elnevezésű tömegrendezvény 2021. január 6-án délelőtt kezdődött a Fehér Ház déli pázsitja előtti nagygyűléssel. A leköszönő elnök fellépése előtt három másik jelentősebb figura szólalt fel: Rudy Giuliani, Trump ügyvédje, John Easton alkotmányjogász, valamint az elnök legidősebb fia, ifj. Donald Trump. Ennek a beszédnek a magyar fordítása olvasható itt, amivel a Szabad Magyar Szó hozzá kíván járulni az egyedülálló esemény jobb megértéséhez.

A fordítás igyekszik híven átadni a beszéd esetlegességeit: Ifj. Trump félmondatokban beszélt vagy ordítozott, hosszú hatásszüneteket tartott, széles mozdulatokkal gesztikulált és grimaszkodott, amivel sokkal nagyobb hatást kelthetett, mint amit az írott szöveg átadhat.

A beszédről készült videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=2E-nP_RSZgM .

A beszédek elhangzásának egyéb körülményeit lásd bevezetőnkben: Mentsd meg Amerikát! (Trumpizmusok)


Ifj. Donald Trump:

Helló, hazafiak!

Srácok, ti olyasmit vittetek végbe, amiről nem is hittem, hogy lehetséges! Nézem itt a tömeget: tízezrek, valószínűleg több mint százezer ember van itt… És úgy jöttetek össze, hogy közben nem gyújtottatok fel épületeket… Nem döntöttetek le szobrokat… nem fosztogattatok… Nem is tudtam, hogy ez lehetséges! A média szerint… amikor sok ember összejön, hogy tiltakozzon, szükségszerűen mindent felgyújtanak! Hé, fiúk, nem csináltuk elég jól!

De az a tény, hogy ti most, ezen a radikális januári napon, mindannyian itt vagytok, mindent elmond nekem, amit tudnom kell. És ez legyen az üzenet minden olyan republikánushoz, akik valójában nem akarnak harcolni. Azokhoz az emberekhez, akik semmit sem tettek a lopás megállítására. Ez a gyülekezet egy üzenetküldés nekik. Ez többé nem az ő Republikánus Pártjuk. Ez Donald Trump Republikánus Pártja. Ez az a Republikánus Párt, amely Amerikát helyezi az első helyre. Ez az a Republikánus Párt, amely küzd az amerikai munkásokért. Ez az a Republikánus Párt, amely nem fog felfordulni és meghalni, mert a demokraták azt szeretnék. Nem, ezt már láttuk, fiúk. A saját magunk legádázabb ellenségei voltunk. Ha mást nem is tesztek, fiúk, csak nézzétek meg Georgiát, ahol a republikánusok úgy gondolkodnak, hogy „Nem tetszik, ahogy ez a játék folyik, hát fogjuk a labdánkat és menjünk haza!”

Nem, fiúk! tudjátok mit? Ez olyasmi volt, amit Chuck Schumer szívesen hallgatott. Ez olyasmi volt, amit Nancy Pelosi szívesen hallgatott. És ez az, amit oly sokan a Republikánus Pártban létrehoztak, az ilyen mentalitást… Rendben, hát akkor tartsd oda a másik arcodat is! Felfordulunk és meghalunk. Meghajolunk és feladjuk.

De ez nem mehet így tovább!

Tehát túl sok a republikánus, akik közül sokan nemmel szavaznak a dolgokra a következő órákban.

Ma van előttetek egy lehetőség. Vagy hősök lesztek vagy nullák (heroes or zeroes). Ti döntitek el! De mi mind odafigyelünk! Emberek, az egész világ odafigyel! Bölcsen válasszatok!

Mert ha elfordultok, ha nem harcoltok, szembesülve a vakító rendellenességekkel, a statisztikai lehetetlenségekkel…

[Tömeg: Harcolj Trumpért! (15x)]

Így van, fiúk, ez az üzenet! Jobb lesz, ha ezek a fickók harcolnak Trumpért. Mert ha nem harcolnak, tudjátok mit? Akkor én néhány hónap múlva megjelenek a hátsó udvarotokban – olyan fickók, mint Scott… Nem mehetek végig a listán, mert nincs 45 percem, hogy felsoroljam mindazokat a hazafiakat, akik harcoltak, akik a terepen voltak, akik arra mozgósítottak, hogy jó republikánusok kerüljenek pozícióba.

Tudjátok mit, emberek? Ha nullák lesztek és nem hősök, akkor eljövünk értetek és majd közben jól szórakozunk.

Úgy kell harcolnunk, mint a demokraták, igaz? Az ő játékukat kell játszanunk. Az ő terepükre kell átvinni a  harcot, az ő módszereikkel. A mi vonakodásunk az elmúlt két évtizedben hozta azt, hogy most ebben a helyzetben vagyunk.

Tehát ma, barátok vagy ellenségek, ma, republikánusok, el kell döntenetek, melyik oldalra álltok a pártunk jövőjének érdekében! De még egyszer azt javasolom, hogy bölcsen válasszatok!

Hát Kimberly, köszönet neked a harcért. Milyen volt Kimberly, emberek [saját barátnőjére utal, akit előzőleg lekísért az emelvényről]? Ő egy nagyszerű harcos kinn a terepen. Köszönet nektek, a családomnak, az apámnak, de ami a legfontosabb, nektek, piros vérű hazafias amerikaiak, hogy velünk vagytok ebben a harcban.

Köszönet, hogy ellenálltok a bikaszarnak! Igaz? Ámen és … és egy nő is [Amen… and… and a-woman]… Igaz?

Dehogy, dehogy! Tudom, tudom! De ez szó szerint megmutatja azt a mentalitást, ahol a Demokrata Párt áll, nem igaz?

Éppen most tettem ki az Instagramomra, ami pokoli cenzúra alatt van, de mint ahogy én is feltettem tegnap. Pénzt költöttek egy tanulmányra, amelyben egy hihetetlen következtetésre jutottak tegnap, hogy a transz nőknek a női sportokban versenyelőnyük van… Nocsak! Ki gondolta volna, hogy ez előjön?! Nekem fogalmam sem volt róla. Nagyon örülök, hogy valószínűleg milliókat költöttünk azért, hogy ez kiderüljön. Mint ahogy az is lelkesít, hogy 10 milliót költöttünk egy gender tanulmányra Pakisztánban. Mert biztos vagyok benne, hogy az fontos nekik. És milliárdokat másutt értelmetlenségekre. Emberek, ez mind a baloldal esztelenségének köszönhető! És ennek ellen kell állnunk. Kit érdekel, minek tartod magad! De azért még nem kell emiatt értelmetlenséget csinálni.  És én azt szeretném tudni az ilyen dolgokkal kapcsolatban, hogy hol vannak az emberek? Hol van az a sok feminista? Akik az ellen harcoltak, hogy férfiak domináljanak a női sportokban. Hol vannak most, emberek?

Nekünk a józan ész pártjának kell lennünk. Az értelem pártjának kell lennünk. Azon értékek pártjának kell lennünk, amelyek olyan kedvesek nekünk, amelyek Amerikát a világ legnagyszerűbb országává tették. És ti, fiúk, ennek a mozgalomnak a részei vagytok. Maradjatok hát a harcban! Legyetek hangosak! Ne hagyjátok, hogy elnyomjanak benneteket! Ne hagyjátok, hogy sarokba szorítsanak benneteket! Ne hagyjátok, hogy kirekesszenek benneteket! Higgyétek el, engem 17 alkalommal letiltottak azóta, hogy ebbe a beszédbe belekezdtem, ígérem nektek. Amikor ez megtörténik, ez inkább egy felszabadító érzés. Mert szinte azt csinálhatsz, amit akarsz. Ne hagyjátok, hogy ezt tegyék veletek!

Álljatok ki és harcoljatok! Álljatok ki és vonjátok felelősségre képviselőtöket! Ha majd ezt megteszitek, akkor megőrizhetjük Amerika nagyságát!

Köszönöm, hazafiak! Köszönöm, Amerika! Harcoljatok tovább! Köszönöm, fiúk!

[Az alábbi videón Trump és családja, valamint munkatársaik fellépésre várva a nagygyűlés irányító sátrában nézik a tömeget. A videó első részében Kimberly Guilfoyle, az elnök 43 éves fiának 51 éves barátnője „táncol”. Ifj. Donald Trump őrá célzott, amikor a beszéd közben megkérdezte a tömeget, „Milyen volt Kimberly?”]

Trump elnök fia, ifj. Don Trump beszél a Fehér Ház előtt, mielőtt a tömeg átvonult volna a Kapitólium ostromára. 2021. január 6. (Fotó: Jacquelyn Martin/AP)