Branko Ružić oktatási miniszter kedden kijelentette, hogy Szerbiában felül kell vizsgálni bizonyos cégek tevékenységét. Azokról van szó, amelyek nevében szerepel az iskola, vagy akadémia szó, de nem tartoznak az oktatási rendszerhez – írja a 021.rs.

A miniszter az N1 TV műsorában a Miroslav Mika Aleksić üggyel kapcsolatosan azt is elmondta, hogy a szerbiai oktatási intézményekben foglalkoznak az erőszak témájával, úgy a kötelező tantárgyakon belül, mint az iskolán kívüli tevékenységek során.

Nemi erőszak miatt vették őrizetbe Mika Aleksić ismert színészoktatót

Arra a felvetésre, miszerint a gyerekeknek többet kellene tudniuk az ilyen jellgű zaklatásról, és a tanügyi intézményekben sokkal többet kellene beszélni erről a témáról, azt mondta, hogy vannak ilyen anyagok a tantervben, amelyeket fel is dolgoznak az oktatási intézményekben.

„A probléma inkább ott van, hogy a magánkézben lévő színésziskolák, tánciskolák, vagy futball iskolák, akadémiák nem részei a tanügyi rendszernek, így gyakorlatilag bárki nyithat ilyet, és az itt tevékenykedő oktatóknál nincsenek szakmai követelmények. Az oktatáshoz a privát kézben lévő óvodák és iskolák tartoznak, de ezekben csak a megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezők vállalhatnak munkát” – mondta a miniszter, aki szerint azoknak a privát cégeknek, amelyek nem tartoznak az oktatási rendszerhez, a nevükben nem lenne szabad használniuk az iskola, vagy akadémia kifejezést.

Ružić arról is beszélt, hogy munkacsoportot alakítanak a kérdés megoldására, és egy törvényjavaslat születik majd annak érdekében, hogy többé ne fordulhassanak elő olyan esetek, mint Miroslav Mika Aleksić színésziskolájában.

Branko Ružić (Fotó: archív)