Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 76. évfordulójára rendhagyó módon emlékezett a világ. A koronavírus-járvány miatt a legtöbb helyen elmaradtak a programok és online szerveztek az emléknaphoz kapcsolódó eseményeket.

António Guterres ENSZ-főtitkár videóüzenetében a neonácizmus terjedésére hívta fel a figyelmet. Ma újra vannak, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, és vannak neonácik, akik szervezkednek, és egyre többet tesznek azért, hogy tagadják, meghamisítsák, valamint átírják a történelmet, benne a holokausztot is – figyelmeztet az ENSZ-főtitkár.

„A koronavírus-járvány újabb lehetőséget adott nekik, hogy támadják a vallási, faji, etnikai, nemzeti, szexuális irányultságuk miatt kisebbségben élőket, valamint a fogyatékkal élőket és bevándorlókat” – állapítja meg António Guterres.

A budapesti Holokauszt Emlékközpontban is elmaradt a szokásos állami megemlékezés, az Interneten viszont rendhagyó tanórák, virtuális kiállításmegnyitó és zenei program várja az érdeklődőket.

Orbán Viktor levélben fejezte ki elismerését Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének munkájáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében és az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt. A magyarokkal kapcsolatban azt írta, Magyarország már levonta a megfelelő tanulságokat a történelem azon sötét fejezetéből, amely oly’ sok zsidó közösséghez tartozó honfitársunkat fosztotta meg az életétől, a túlélőket pedig szeretteiktől.

Áder János a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát. A megemlékezésen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija mondta el: „a sötétségre emlékezni önmagában a sötétségért” nincs értelme, az emlékezés célja, hogy mi is erőt, reményt tudjunk meríteni belőle.

Lukácsi Katalin hitoktató, politikus kétségtelenül hatásos módját választotta a figyelemfelkeltésnek. Félmeztelenül jelent meg Instagram- és Facebook-oldalán, hogy így mutassa meg, mindannyian csak pár négyzetcentiméternyi bőr, hús és csont vagyunk, egy gázkamrában megölhetők. A politikus azt írja:

„Auschwitzban pár kiló hússá és ledarálandó csonttá vált az ember. Az ember, akinek értéke meghaladja az univerzumét”.

Lukácsi 2017-ben lépett ki a KDNP-ből, miután a Népszabadság-ügy, és a CEU elüldözése miatt nézeteltérés alakult ki a pártban.

Az emléknap estéjére időzített a Spektrum televízió egy különleges filmbemutatót. A „Born in Auschwitz” (Születési helye: Auschwitz) című dokumentumfilm a haláltáborban született Angéláról szól és a lányáról, aki próbálja megállítani a háromgenerációs traumát. A ma már Kanadában élő anyával és lányával öt évig tartott a forgatás, ezalatt sokat utaztak és egyik alkalommal Ferenc pápa is fogadta a film főszereplőit. A dokumentumfilmet Cseke Eszter és S. Takács András jegyzik.

Faith Asher rabbi, Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Áder János köztársasági elnök és Oberlander Báruch a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi vezetője (b-j) a holokauszt nemzetközi emléknapján a budavári zsinagógában (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)