Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja azt nyilatkozta, hogy elégedett azzal, hogy szerbiában sokan szeretnék megkapni a koronavíris elleni védőoltást – írja az RTS honlapja.

Kon a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a vakcina segítségével emberek milliói menthetők meg, de arra figyelmeztette a polgárokat, hogy a maszkot akkor is viselni kell, amikor vakcináért állnak sorban.

A szakember beszélt arról is, hogy a járványhelyzet ugyan javult, de például a napokban kissé nőtt a fertőzöttek száma.

„Igaz, hogy csak egy napon volt ilyen, de ha többször megismétlődik, akkor azt lehet mondani, hogy a fertőzöttek száma kissé növekszik. A vírus nem lankad, megjelent az új törzs is, úgyhogy továbbra is nagyon óvatosnak kell lennünk“ – mondta Kon, aki megismételte, hogy egyelőre nem lehet a korlátozásokon enyhíteni.

„A rendelkezések lazítása, ami a Köztársasági Válságtörzs egészségügyi csapatát illeti, nem kellene, hogy napirenden szerepeljen, bízom abban, hogy februárig a most hatályos szabályok nem változnak. Véleményem szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepig, vagyis február 15-ig nem kellene semmin változtatni“ – mondta Kon, aki szerint a védőoltás segítségével megfékezhető a vírus.

„Jól dolgozunk, ami a védőoltást illeti, a lakosság számához viszonyítva Európa élbolyában vagyunk. Jó úton haladunk, de a vírus továbbra is aktív, ezért maradnak a korlátozó rendelkezések. A maszkot pedig viseljük akkor is, ha sorban állunk a vakcináért, majd csak akkor tehetjük le, ha létrejön a kollektív immunitás“ – mondta többek között Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)