A feltételezések szerint az a tízéves kisfiú, akit kedden este holtan találtak a belgrádi Rakovica községben, a TikTok öngyilkossági kihívás játékában, az úgynevezett „blackout challenge”-ben vett részt, írja a Nova.rs.

Amint arról beszámoltunk, a kisfiú azután akasztotta fel magát, hogy a szülei elmentek bevásárolni.

Belgrád: Öngyilkos lett egy tízéves kisfiú

Néhány napja egy ilyen kihívás miatt vesztette életét Olaszországban egy tízéves kislány, amiről a Telex számolt be. Szülei szerint a lány a „blackout challenge”-et szerette volna posztolni, ezért övet tett a nyakába, és visszatartotta a lélegzetét, miközben saját magát vette a telefonjával. Habár a TikTokra hivatalosan csak 13 évesnél idősebb felhasználók regisztrálhatnak, ezt a szabályt eddig a fiatalabb gyerekek is könnyen kijátszották.

A halálos baleset miatt Olaszországban arra kötelezték az appot, hogy legalább február 15-ig blokkoljon minden olyan fiókot, amelynek tulajdonosa nem igazolhatóan elég idős a TikTok használatához, de a cég kínai tulajdonosa, a ByteDance egyelőre nem reagált a felszólításra.

A fulladós, illetve eszméletvesztős „játék” már régebb óta kering az interneten, a lényege pedig az, hogy a résztvevők szándékosan akadályozzák meg, hogy oxigénhez jussanak, abból a célból, hogy eszméletlen, illetve halál-közeli állapotba kerüljenek.

A noizz.hu már szeptemberben arról írt, hogy a TikTok nem győzi törölni az öngyilkosságot rögzítő videókat. A videók többnyire a For You nevű ajánlóban jelennek meg, ami azt jelenti, hogy bárki láthatja, aki egy pár percre, akár csak kikapcsolódás céljából pörgetni kezdeni a zenés alkalmazást.

A BBC beszámolója szerint pedig az újra megosztott videókat kedves, akár egy kiscicáról készült képpel szokták álcázni.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)