Goran Stevanović a belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatója, a köztársasági válságstáb tagja kedden azt mondta, hogy Szerbiában a járványhelyzet valamivel kedvezőbb, mint az elmúlt időszakban, ezért újabb Covid-kórházak tevékenysége tér vissza a régi kerékvágásba – írja az RTS honlapja.

Stevanović szerint ezekben a kórházakban azon dolgoznak, hogy ezeket az egészségügyi intézményeket ismét a más betegségekben szenvedő páciensek használhassák.

A járványügyi szakember az RTS műsorában arról is beszélt, hogy a koronavírus elleni küzdelem igen fontos része az immunizáció. Véleménye szerint minden Szerbiában alkalmazott védőoltás biztonságos.

Ma reggel hasonlóan fogalmazott Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár is.

Az államtitkár szerint minden Szerbiában alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos

Stevanovićot újságírók arról is kérdezték, hogy azok a szerbiai állampolgárok, akik az orosz, illetve a kínai vakcinát kapták korlátozások nélkül utazhatnak-e az Európai Unióba, ahol ezeket még nem engedélyezték.

A szakember érdemben erre nem tudott válaszolni, szerinte ez egy olyan kérdés, amiben még az Európai Unió országai között sincs egyetértés.

„A mi feladatunk, hogy megóvjuk polgáraink egészségét, függetlenül attól, hogy utaznak-e valahova, vagy sem. Minden oltóanyag, amelyet Szerbiában engedélyeztek megvéd, ez számunkra jelen pillanatban a legfontosabb. Az utazás jelenleg másodlagos kérdés” – mondta többek között Stevanović.

  A Szputnyik V vakcina (Fotó: archív)