Tavaly az év elején, egészen pontosan januárban szinte nem múlt el olyan nap, hogy valamelyik szerbiai önkormányzat ne tette volna közzé a hivatalos oldalán a tájékoztatási pályázatot – mindössze egy évnek kellett elmúlnia, hogy mindenki előtt világossá váljon, ennek egyetlen egy oka volt, ami nem más, mint az önkormányzati választások. Tavaly januárban kilencven önkormányzat jelentette meg a tájékoztatási pályázatát, idén január 25-ig pedig mindössze tíz, írja a Cenzolovka.

Azoknak, akik tavaly azt állították, az önkormányzatok nem véletlenül igyekeznek már januárban szétosztani a tájékoztatásra szánt pénzt, és hogy ez a nagy sietség kapcsolatban van az először áprilisra kiírt önkormányzati választásokkal, bizony igazuk volt, s a 2021. januári történéseknek köszönhetően már bizonyítani is tudják az igazukat.

Vajdaságban a 45 önkormányzat közül tavaly január 23-ig harminchét város és önkormányzat írta ki a tájékoztatási eszközök támogatására szánt pályázatot, az idén pedig ez a szám: nulla.

A Szerbiai Független Újságíró Egyesület (Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS) főtitkára, Svetozar Raković tavaly a Cenzolovkának azt nyilatkozta, hogy „a pályázatok egymásutáni kiírása nem azt jelentette, hogy az önkormányzatok kötelezettségvállalása javult, hanem azt, hogy teljesíteni kellett azt a politikai megbízást, amelynek az volt a célja, hogy a hatalommal szembe helyezkedő médiumok nehogy pénzt kapjanak“.

Tőke János, a Családi Kör főszerkesztője a Vajdasági Rádió és Televízió Fókuszban című műsorában arról beszélt, hogy a legnépszerűbb vajdasági magyar nyelvű hetilap 2020-ban összesen huszonnyolc vajdasági önkormányzat pályázatára jelentkezett, s egyetlen egy dinár támogatást sem kapott. A lap főszerkesztője elmondta, hogy többek között Magyarkanizsa, Ada, Topolya, Szabadka, Kúla, Zombor, Pancsova, Magyarcsernye, Szenttamás, Csóka, Apatin, Törökkanizsa és Újvidék sem támogatta a Családi Kör pályázatát.

A félórás beszélgetés ide kattintva nézhetik meg.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a kampány során online tartotta meg a választási beszédét (Fotó: YouTube képernyőmásolat)