Minden bizonnyal több tízezer (vajdasági) magyar leste ma folyamatosan a hírportálokat, hogy kiderüljön, Magyarország is bekerül-e azon országok (Bulgária, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia) közé, amelyekből negatív PCR-teszt nélkül lehet Szerbiába utazni. Azt, hogy ez a kérdés kedden szerepel majd a napirenden, nem más, mint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a múlt héten, egészen pontosan január 23-án, szombaton közölte az emberekkel, amikor a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta:

„Ne próbálja elfogadtatni velünk senki azt, hogy a magyar határ átjárásának könnyítése nagyobb járványkockázattal járna, mint a boszniai, albániai, macedóniai, montenegrói vagy bolgár határ átjárása! Hangot adtam és adok folyamatosan a véleményünknek, küzdök az elfogadtatásáért.

Kedden kerül újra asztalra a kérdés, remélem számunkra kedvezőbb végkifejlettel.

Továbbra is mindent megteszek érte. Vigyázzanak magukra és egymásra! Jelentkezzenek vakcináért, vegyék fel minél előbb!”

A Köztársasági Válságtörzs nem ülésezett kedden, így pontosan nem tudni, melyik asztalon szerepelt ma a magyar határral kapcsolatos kérdés, mindenesetre igen nagy a csönd, így úgy látszik, semmilyen előre lépés nem történt az ügyben. Pásztor István keddi Facebook-bejegyzéséből is csak annyi derült ki, hogy „a nap folyamán felvette a kínai vakcinát, és közölte: Nem a vakcina származási országa számít, hanem az, hogy minél előbb hozzájussunk”.

De ha Pásztor nem is közölt érdemi információkat a rendelkezések enyhítésével kapcsolatban, amelyek közé a magyar határ átjárhatósága is tartozik, Predrag Kon, a Köztársasági Válságtörzs tagja kedden délután a Szerbiai Rádió és Televízióban arra a kérdésre, hogy meddig maradnak érvényben a jelenlegi rendelkezések, azt felelte, hogy ebben a helyzetben nem kellene lazítani a jelenleg hatályos előírásokon.

„A rendelkezések lazítása, ami a Köztársasági Válságtörzs egészségügyi csapatát illeti, nem kellene, hogy napirenden szerepeljen” – mondta az epidemiológus, aki hozzátette, bízik abban, hogy februárig a most hatályos rendelkezések nem változnak, s úgy gondolja, hogy a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepig, vagyis február 15-ig nem kellene semmin változtatni…