A polgárok egészségének veszélyeztetése miatt az Újrahasznosítható Energia és Környezetvédelmi Regulációs Intézet (RERI) feljelentést tett a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) ellen – írja a Nova S portál.

Jovan Rajić, az intézet igazgatóbizottságának elnöke elmondta, hogy az EPS által működtetett hőerőművek a megendedettnél jóval több káros anyaggal szennyezik a levegőt, ezzel pedig veszélyeztetik a polgárok egészségét.

„A feljelentés alapját az a jelentés képezi, amely 2018-ban és 2019-ben készült. Ebben az időszakban a közvállalat áltak működtetett a hőerőművek kén-dioxid kibocsátása a megengedett hatszorosa volt. Ez komolyan veszélybe sodorta a polgárok egészségét” – mondta Rajić.

A jelentés szerint a két legnagyobb szennyező a Nikola Tesla és a Kostolac hőerőmű, melyek 35-ször több kén-dioxidot bocsátanak ki, mint egy átlagos hőerőmű az Európai Unióban.

Az EU-ban a hőerőművek összesen évente 600.000 tonna kén-dioxidot engednek a levegőbe, míg Szerbiában az említett két erőmű 300.000 tonnát.

Illusztráció (Fotó: Nova S)