Szerbia Európában a második helyen áll a méhnyakrák okozta halálozások, illetve negyedik helyen a megbetegedések számát tekintve. A Szerbiai Nőgyógyász-onkológusok Egyesülete (UGOS) ezért arra figyelmezteti az illetékes intézményeket, hogy a humán papillómavírus (HPV) elleni vakcinát – ami az immunizációs szabályzat szerint az ajánlott védőoltások közé tartozik – tegyék ingyenessé.

A méhnyakrák elleni küzdelem európai napja alkalmából Aljoša Mandić, az UGOS elnöke azt hangsúlyozta, hogy évente 1.300 megbetegedést regisztrálnak és mintegy 500 nő hal ebbe a daganatos betegségbe, holott az esetek 90 százalékában megelőzhető lett volna.

– A szakorvosok elsősorban a döntéshozók, ugyanakkor a teljes közvélemény figyelmét szeretnék felhívni az iskolás korosztályú gyermekek ajánlott immunizációs programjára – ami a megelőzős egyik formája – továbbá a szűrővizsgálatok megerősítésére, mert csak így tudjuk csökkenteni a betegség miatti gyászos statisztikákat – olvasható Mandić közleményében.

Szerbiában az újvidéki egészségháza az egyetlen olyan intézmény, amely a HPV ellen ingyen oltja be a 11 és 17 év közötti lányokat. A program kezdete óta, azaz 2020 decembere óta a tartományi székvárosban 418 lány kapta meg ezt a vakcinát.

Illusztráció (Fotó: Archív)