Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter vasárnap este kijelentette, hogy Szerbiában eddig 217,800 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, ezen kívül még valamivel több mint félmillió vakcina áll rendelkezésre – írja a Nova S.

A miniszter a Pink TV műsorában az új típusú koronavírus brit variánsáról is beszélt, amely Szerbiában is megjelent.

Elmondta, hogy egy negatív teszttel Londonból érkezett utas hozta magával a mutálódott vírust, akinek férje a Covid-19 súlyos tüneteit mutatta, az asszony pedig valószínűleg út közben a repülőgépen fertőződhetett meg.

Vučić: Megérkezett a koronavírus brit mutációja

Lončar szerint korai még az új variáns tulajdonságairól beszélni, vagyis, arról hogy ez veszélyesebb-e mint a korábbi vírustörzs.

„Vasárnap 43.500 személy kapta meg Szerbiában a koronavírus elleni védőoltást, összesen pedig eddig 217.800 polgárt oltottunk be. Ezzel az eredménnyel egész Európában a harmadik helyen állunk, világszinten pedig a hatodikon. Ami még nagyon fontos, hogy a régióban mi teszteltünk a legtöbbet és a fertőzöttek, illetve a halálos áldozatok százalékaránya a legkedvezőbb. A környező országokhoz képest mi rendelkezünk a legtöbb védőoltással is, még valamivel több mint 500.000 dózissal. Kórházban is mi kezeltük a legtöbb beteget, mintegy százezer embert, vagyis a fertőzöttek 30 százalékát“ – mondta többek között Lončar.

Zlatibor Lončar (Fotó: archív)