Mirsad Đerlek szerint az új koronavírus mutáció miatt – ami már Szerbiában is megjelent – nem kell pánikba esni, viszont azt komolyan kell venni. Az egészségügyi államtitkár mindenkit óvatosságra int.

Đerlek kijelentette, hogy az állam mindent megtesz, hogy az új koronavírus mutáció ne terjedjen szét a lakosság körében és azt üzente, fontos, hogy minél többen felvegyék a védőoltást.

– A lehető legtöbb mintát vizsgálatnak vetjük alá, hogy megakadályozzuk az új törzs terjedését. Az intézmények, mindenek előtt az orvostudományi kar, a mikrobiológiai és immunológiai intézettel karöltve fogja elemezni a mintákat és napi szinten figyelik majd a mutáns vírus mozgását – mondta Đerlek.

Az államtitkár szerint Szerbiában korai olyan szigorításokról beszélni, mint amilyeneket bizonyos európai országokban vezettek be, és hozzátette, a válságstáb következő ülését követően tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

Mirsad Đerlek leszögezte, ebben a pillanatban nem tulajdonít nagy jelentőséget az új mutációnak, mert Szerbia nincs olyan helyzetben, mint például az Egyesült Királyság, ahol egyes adatok szerint az új vírus hetvenszeres gyorsasággal terjed.

– Hazánk nincs ilyen helyzetben, intézményeink pedig mindent megtesznek, hogy a következő napok során kivizsgálják, milyen mértékben terjed majd az új törzs – mondta az államtitkár.

Mirsad Đerlek (Fotó: N1)