Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter vasárnap azt mondta, hogy Szerbiában könnyen elérhető lesz az az egészségügyi igazolás, melynek birtokában a szerbiai polgárok külföldre utazhatnak – írja a 021.rs.

A miniszter a “Covid-útlevél” kifejezést nem használta, de egyértelműen valami hasonlóról van szó, hiszen szavai szerint ezzel a dokumentummal utazhatnak majd azok a polgárok külföldre, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy felvették a védőoltást.

„Azok a  nemzetközi szervezetek amelyek idegenforgalommal foglalkoznak, mind abban az irányban lépnek, hogy ez a bizonyos dokumentum könnyen beszerezhető legyen, illetve minden országban elismerjék. Azt dokumentálná, hogy valaki, vagy átesett a fertőzésen, vagy felvette a vakcinát“ – mondta Matić az RTS műsorában.

A miniszter arról is beszélt, hogy azok a szülők, akik rendelkeznek ezzel a dokumentummal, kiskorú gyermekeiket is magukkal vihetik, a gyerekeket nem kell beoltatni, mert számukra egyelőre nem ajánlják a vakcinát.

„Ha szükség lesz ilyen egészségügyi dokumentum kiadására, akkor azt a gyerekeknek is meg kell kapniuk. Ez nem Covid-útlevél lesz, hanem egy olyan igazolás, amellyel zavartalanul lehet majd utazni, a gyerekek pedig mehetnek a szüleikkel” – mondta többek között Matić.

Illusztráció (Fotó: portfolio.hu)