– Az új típusú koronavírus brit variánsa megérkezett Szerbiába, erről Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter tájékoztatott – tudatta Aleksandar Vučić.

A szerb államfő a Prva TV-nek adott interjúban mondta el, hogy egy negatív teszttel Londonból érkezett utas hozta magával a mutálódott vírust, akinek férje a Covid-19 súlyos tüneteit mutatta. A köztársasági elnök szerint a járványügyi hatóságok elvégezték a kontaktkutatást megpróbálták izolálni azokat, akikkel kapcsolatba került.

Vučić a vasárnapi interjúban arról is beszélt, hogy aggódik, mert nagyon nehéz oltóanyagokat beszerezni. „Ma nehezebb vakcinát szerezni, mint nukleáris fegyvereket. A világban hihetetlen dolgok történnek, amelyeket részben előreláttunk” – mondta, hozzátéve, hogy Szerbia egyetlen adag oltóanyagot sem kapott a COVAX programból, de önállóan szerzett be 1.150.000 adagot.

„Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában és Koszovóban egyetlen vakcina sincs. Albánia egyetlen adag oltást sem kapott a COVAX-programból” – sorolta az államfő.

A felvetésre, hogy két adag kínai vakcina ára mintegy 140 euró, Vučić azt válaszolta: valóban, de Szerbia nem ennyit fizetett érte, mert ő maga még októberben írt Hszi-Csin-ping kínai elnöknek, így Belgrád sokkal olcsóbban jutott az oltóanyaghoz.

„Számos titkosszolgálati jelentés jutott el hozzám, ahol valahol a hetvenedik oldalon, egy bekezdésben elolvastam, hogy a kínai vakcina a legjobb” – magyarázta a korai levélírást.

„Ha majd egy napon kiderül, hogy mennyit fizettünk a vakcináért, Önök emlékművet állítanak nekem. Közvetlenül fizettünk, közvetítők nélkül. A kínai partner miatt nem mondom meg, hogy mennyibe került a vakcina, mert akkor mindenki annyiért akarja majd megvenni tőlük. Majdnem nyolcmillió adag oltást rendeltünk, de az a gond, hogy hatalmas a hiány. A feketepiacon egy oltás ára eléri majd az 500 eurót is, hiszen háború van, emberek” – mondta az államfő a tévéműsorban.