Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, akinek tárcája alá tartozik az egészségügy is, Facebook-posztban közölte, hogy telefonon egyeztetett a járványügyi helyzetről Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszterrel.

Kásler posztjában rámutatott, hogy Szerbiában már zajlik az emberek oltása a kínai vakcinával. Az emberi erőforrások minisztere megjegyzi, hogy Belgrád a kínai oltóanyagot már korábban megrendelte és az rendelkezik a szakhatóság által kiadott ideiglenes engedéllyel.

„Ehhez, szerb kollégám elmondása szerint, a kínai partnerek valamennyi szükséges dokumentációt a rendelkezésükre bocsátottak előzetesen, a beoltottak tekintetében pedig jó tapasztalatokkal rendelkeznek. Déli szomszédaink elégedettségét jól mutatja, hogy légi hidat hoztak létre a vakcinaellátás biztosítása érdekében és elkötelezettek újabb oltóanyag-szállítmányok beszerzése mellett” – írta Kásler, aki arra is emlékeztetett: Szerbia és Magyarország „közös vonása ugyanakkor, hogy a járványügyi korlátozások lazításához, feloldásához mielőbb rendelkezésünkre kell álljon a szükséges oltóanyag mennyiség, ezért valamennyi garantáltan hatásos és biztonságos vakcina tekintetében nyitottak vagyunk”.

Mint ismeretes, a magyar politikusok néhány hete beszélnek arról, hogy az oltási program felgyorsítása érdekében Magyarországon ne csak az Európai Gyógyszerügynökség által eddig jóváhagyott oltóanyagokat kellene forgalmazni, hanem a koronavírus-járvány elleni küzdelembe a kínai és orosz gyártók vakcináit is be kellene vetni. Ilyen kontextusban a vajdasági magyarokról szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett:

„A kínaiakkal előrehaladott tárgyalásunk van, de a kínaiak csak akkor adnak vakcinát, hogyha megvan a vészhelyzeti engedélyezés. Ez az, amit a szerbek megadtak, és ezért Szerbiában már oltanak is ezzel a vakcinával. Tehát van magyar oltott, kínai vakcinával oltott ember, mert a Vajdaságban élő magyarokat éppen most oltják. Ez nekünk annyiban segítség, hogy át tudunk menni, meg tudjuk nézni, mi történik, tudunk konzultálni, tehát nem egy Peking–Budapest távolságot kell megtennünk, hogyha a saját szemünkkel akarjuk látni, hogy mi történik, hanem elég ide átugrani, a Vajdaságba, meg elmenni Belgrádba a szerb hatóságokhoz, és akkor kaphatunk első kézből tájékoztatást. Ezt csináljuk is egyébként” – nyilatkozta a Kossuth Rádióban a magyar kormányfő.