A holland rendőrség őrizetbe vette az egyik legnagyobb ázsiai drogkartell vezetőjét, a kínai születésű, kanadai állampolgársággal rendelkező Tse Chi Lopot – írták vasárnap holland hírportálok a rendőrségi tájékoztatást idézve.

Az 57 éves Tse Chi Lopot a világ egyik legkeresettebb bűnözőjeként tartották számon, és az ausztrál rendőrség kérésére tartóztatták le.

A drogbárót 2019 óta körözte az Interpol. Bűnszervezete, amelynek éves forgalma 70 milliárd dollár volt, főleg metamfetamin- és heroinkereskedelemmel foglakozik. Tse Chi Lop egy ideig a kanadai fővárosban, Torontóban élt, de az utóbbi években Makaó, Tajvan és Hongkong között ingázott – írta a hírportál.

Tse Chi Lopot hasonló kaliberű bűnözőnek tartják, mint hajdan Pablo Escobar hírhedt kolumbiai drogbárót, aki 1993-ban halt meg. Kartellje behálózta az ázsiai csendes-óceáni térséget. Az ausztrál rendőrség szerint bűnszervezete, a Sam Gor (A Cég) terjesztette a kontinensre érkező drogszállítmányok legalább hetven százalékáért.

A bűnözőt, aki éppen Kanadába tartott, az amszterdami repülőtéren fogták el a rendőrök, és várhatóan átadják az ausztrál hatóságoknak, tudatta az MTI.