Tavaly a második negyedévben erőteljes megtorpanás volt tapasztalható az ingatlanpiacon, ezt azonban meglehetősen gyorsan sikerült a következő két negyedévben behozni, amikor a közjegyzők és a bíróságok 44.742 adásvételi szerződést hitelesítettek – ez 9.6 százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában.

Hogy az ingatlanpiaci helyzet lényegesen javulni fog, az már tavaly májusban és júniusban észlelhető volt, amikor szinte „felrobbant” a forgalom, de ez az adat mégis csak fiktívnek tekinthető, mert a megemelkedett szám lényegében annak az időszaknak a „szanálása”, amelyben nem voltak adásvételi szerződések a drasztikus lezárások, kijárási tilalmak miatt, tudatta a Danas napilap.

Az ingatlanok adásvételénél a készpénzfizetés továbbra is jelentős túlsúlyban van; az összforgalom mintegy 70-80 százalékát teszi ki. Csak egészen jelentéktelen számú olyan szerződés született, ahol az ingatlant hitelből fizették a vásárlók.

„Amikor zuhan a GDP, amikor a lakosság a túlélésre koncentrál, arra, hogy megőrizze az egészségét és a munkahelyét, különösen a szolgáltatószektorban, akkor teljesen hihetetlennek tűnik, hogy növekszik az ingatlanok adásvétele. Ráadásul az árak is a korábbi szinten maradtak ahelyett, hogy csökkentek volna. Ilyen körülmények között jogos kérdés, hogy mi miatt vannak ilyen eredmények és ki miatt növekszik a kereslet” – mondta a lapnak nyilatkozva Saša Đogović, a Piaci Kutatások Intézetének (Institut za tržišna istraživanja) munkatársa.

A szakember szerint éppen ez a helyzet utal arra, hogy létezik egyfajta feketepiac, azaz, hogy a szürke- vagy feketegazdaságból származó bevételt az ingatlanpiac révén fehérítik egyesek.

„Ez teszi lehetővé, hogy az ingatlanpiac továbbra is pörögjön, a világjárvány ellenére is, a kereslet fenntartásával. Az árakat mesterségesen tartják fenn a szerteágazó feketepiaci bevételekkel, amelyek származhatnak például kábítószer-kereskedelemből, vagy más, tiltott tevékenységből. Az ingatlanvásárlás révén mossák egyesek a pénzt, más magyarázat ugyanis nincs arra, hogy hogyan növekedhetett az adásvételek száma ilyen körülmények között” – mondta a szakember, aki szerint nemcsak a hazai feketepiac igyekszik így legalizálni a bevételeit, hanem a teljes régióból származó pénzek fehérednek ki Szerbiában.

Aleksandra Kon ingatlanszakértő szerint jó az, hogy a piac továbbra is pörög: „Az ingatlanvásárlás még mindig a befektetés legbiztosabb módja. A piac növekedését kis mértékben segítették a meglehetősen kedvező hitelkonstukciók, de ezt a piacot még mindig a készpénz uralja. Az emberek eladnak valamit és az árából vesznek egy lakást. Ez az államnak is jó, hiszen beszedi az adókat az adásvételek után” – magyarázta.