Több brit szakértő is megkérdőjelezte szombaton azt az előző napi tájékoztatást, hogy a koronavírus néhány hónapja Nagy-Britanniában azonosított új variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat, írja az MTI.

Az említett tájékoztatást Boris Johnson miniszterelnök adta péntek este a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója részletesen is kifejtette: a koronavírus-fertőzöttek összességére vetítve vannak „jelenleg nem túl erőteljes” bizonyítékok arra, hogy az új variáns – azon túl, hogy a réginél 30-70 százalék közötti mértékben fertőzőképesebb – több halálesethez vezethet.

A kormányfőtanácsos példaként elmondta: a hatvanas éveikben járó férfiak esetében ezer koronavírus-beteg közül az eredeti vírusváltozattal történt fertőződés esetén hozzávetőleg tíznek, az új koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén mintegy 13-14-nek a halála valószínűsíthető.

Sir Patrick is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezekkel a számokkal kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, sok vizsgálat szükséges annak kiderítésére, hogy ez valóban így van-e.

A tájékoztatás a brit kormány mellett működő, elsősorban a légzőszervi vírusfertőzések jelentette veszélyek kutatásával foglalkozó tanácsadó testület (Nervtag) egyik tanulmányára alapult, amely lehetségesnek nevezte, hogy az új koronavírus-variáns magasabb halálozási kockázatot jelenthet.

Illusztráció (Fotó: Archív)