Az a kormányrendelet, amelynek célja, hogy csökkentse a Covid-19 járvány okozta gazdasági következményeket nagy mértékben veszélyezteti a várandós és szülési szabadságon lévő nők anyagi helyzetét, írja a babamama.rs.

Az állam ugyanis lehetővé tette a munkaadók számára, hogy elhalasszák az adók és járulékok kifizetését, s ez annyira-amennyire enyhítette a nehézségeket, de megengedhetetlen, hogy emiatt a munkavállalók szenvedjenek kárt – ebben az esetben

a várandósok és a szülési szabadságukat töltők, akiknek azokra a hónapra egyszerűen nem számolják el a fizetésüket, mert a munkaadó nem törlesztette az adókat és a járulékokat.

Ez azt jelenti, hogy minden olyan szülési szabadságon, vagy terhességmegtartáson tartózkodó nő, akinek a munkaadója élt a lehetőséggel és elhalasztotta az adók és járulékok kifizetését, a következőképpen károsul:

A munkaadónak joga volt összesen négy hónapon keresztül halasztani az adók és járulékok kifizetését: márciusban, áprilisban, májusban és augusztusban, vagy áprilisban, májusban, júniusban és augusztusban, a tavalyi év folyamán. Minden várandós vagy szülési szabadságon lévő nő számára, akiknek ezek a hónapok beleszámolódnak a fizetésükbe, nagy mértékben károsulnak, hiszen az állam ezeket a hónapokat 0 dinárral fogja számolni.

Példa:

A nő 2021. januárjában nyitja meg a terhességmegtartási betegszabadságát. Előtte 18 hónapon keresztül folyamatosan dolgozott és havonta 50 000 dinárt keresett.

Amennyiben a munkaadója négy hónap esetében halasztotta az adók és járulékok kifizetését, akkor nem 18, hanem csak 14 hónap átlagát fizetik majd ki a számára.

14 hónap x 50 000 dinár = 700 000 dinár, majd ezt osztják 18-al.

Ezért a szülési szabadság alatt a nő bére 50 000 helyett 38.889 dinár lesz.

A különbséget a szülési szabadságon lévő nők csak 2023-ban kaphatják meg

A bebac.com-nak a minisztériumban azt mondták, a nőket nem rövidítik meg, hiszen a különbséget megkapják, amint a munkaadó kifizeti az elmaradt járulékokat és adókat, a reprogram keretében. Mivel az előírás szerint a reprogram keretében a munkaadók legkésőbb 2023 első negyedében kell, hogy törlesszék az elmaradást, a nők csak ekkor kapják majd meg az elmaradt bérüket, hacsak a munkaadó önként nem fizeti azt ki előbb.

Mivel a szülési szabadság idejére meghatározott bért az elmúlt 18 hónap bevételei alapján számolják ki, nagyon sok nőt megrövidítenek ezzel, hiszen mindenki, aki 2021-ben esik teherbe és megy terhességmegtartásra vagy szülési szabadságra, és munkaadója élt a halasztás lehetőségével, csökkentett bért kap majd a szabadsága alatt.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)