A Legendárium létrehozásának fontosságát és az ehhez kapcsolódó felhívást Vörös Attila, a Délvidéki Legendárium civil szervezet alelnöke mutatta be:

– 2014-ben ismerkedtünk meg a Székelyföldi Legendárium ötletgazdájával, Fazekas Szabolccsal Budapesten. Nekik már volt egy kiadott székelyföldi legendákra épülő meséskönyvük. A gyűjteménybe olyan tananyagban nem megjelenő történelmi legendákat, meséket szedtek össze, melyek fontosak a gyerekek magyarságtudatának megőrzésében, a későbbiekben pedig gazdaságfejlesztésen keresztül, turizmuson át a helyi emberek szülőföldön maradásához is hozzájárulhatnak. Aláírtunk velük egy együttműködési szerződést, mely értelmében a Délvidéken megjelenésre kerülő minden egyes kiadvány összhangban áll majd az övéikkel, ugyanazzal a grafikával, díjnyertes vizuális megjelenéssel készülnek el a segítségükkel. Szeretnénk, ha Kárpát-medencei szinten egy egységes Legendárium jönne létre, amit az adott ország hivatalos nyelvére, angolra, franciára is lefordítanak – ismertette Vörös és hozzátette, a szervezet weboldalán már van pár délvidéki legenda, melyekhez most készülnek Erdélyben a grafikai elemek. Ehhez kapcsolódik a mostani felhívásuk:

Kérjük, hogy gyűjtsenek meséket, mondákat a környékükről az idősektől, melyeket írott formában, a tájszólást megőrizve küldjék el nekünk a delvideki.legendarium@gmail.com  címre 2021. március 1-jéig. Célcsoportunk az óvodás és alsós korosztály szülői segítséggel, de bátran küldhetnek legendákat az idősebbek is. Aki szeretne, illusztrációt is készíthet hozzájuk. A beküldők között meséskönyveket sorsolunk ki.

– A le nem jegyzett mesék, történetek, legendák eltűnnek, ezt kívánjuk megakadályozni – figyelmeztet a Délvidéki Legendárium civil szervezet alelnöke.

Elegendő vajdasági legenda esetén a szervezet egy applikációt készíttetne, amelynek segítségével kirándulásokat, körutakat szerveznének. Ha a kezdeményezéshez helyi szinten civil szervezetek, népdalénekesek, lovagszervezetek és kézművesek is csatlakoznak, akkor ők a legendákhoz kapcsolódóan is  bemutatkozhatnának.  A Délvidéki Legendárium civil szervezet ilyen módon ez egy kulturális, gazdasági és turizmusélénkítő programcsomaggá nőheti ki magát.

A Délvidéki Legendárium március 1-ig várja a meséket és a mondákat