Míg a korábbi belügyminiszter, Nebojša Stefanović, aki egyidejűleg a szerb kormány alelnöke is volt, 150 000 dinárt keresett havonta, addig az új belügyminiszternek, aki nem más, mint a korábbi véderőminiszer, Aleksandar Vulin, havonta 225 000 dinár a fizetése, ami 75 000 dinárral több, mint amennyit Stefanović keresett.

A Szerbiai Belügyminisztérium ezt a megmagyarázhatatlannak tűnő nagy különbséget azzal igazolják, hogy a belügyminisztérium dolgozóinak a fizetése 3,5 százalékkal nőtt, valamint hogy Vulin és Stefanović holtmunkája között különbség van.

А Korrupcióellenes Ügynökség honlapján megtalálható adatok alapján Vulin havi bére egészen pontosan 225 841,67 dinár, amivel ő lett a legjobban kereső állami alkalmazott, ugyanis valamivel kevesebb mint százezer dinárral kap többet Ana Brnabić miniszerelnöknél, akinek havonta 128 320 dinár érkezik a számlájára a köztársasági költségvetésből. Vulin még az államelnöknél is jelentősen többet keres, ugyanis Aleksandar Vučić havi bére 157.262 dinár.

A Szerbiai Belügyminisztérium közleményben igyekezett megmagyarázni, miért ekkora a különbség a korábbi belügyminiszter és a jelenlegi fizetése között. A közlemény a két személy fizetésének az összehasonlítását hazugságnak és rosszindulatú értelmezésnek nevezte, és kihangsúlyozták, a belügyminisztérium alkalmazottainak és a belügyminiszter fizetését a szerb kormány által megállapított alapbér és a munkahely szorzószáma alapján határozzák meg, valamint ehhez még hozzájön az úgy nevezett holtmunka alapján járó juttatás. Érdekes, hogy a közlemény nem tagadja, hogy Vulin fizetése kicsivel kevesebb, mint 226 ezer dinárt, s azt sem, hogy ez az összeg sokkal magasabb, mint amennyit Stefanović kapott.

A belügyminisztérium magyarázata a különbség abból adódik, hogy Vulinnak több munkaéve van, valamint, hogy a belügyminisztérium dolgozóinak a bérét tavaly decemberben 3,5 százalékkal növelték.

Ez alapján nem nehéz kiszámolni, hogy az emelésnek köszönhetően Vulin bére 5250 dinárral nőtt, hiszen a 150 000 dinárnak a 3,5 százaléka pontosan ennyi. Ha ezt kivonjuk a két fizetés közti különbségből, vagyis a 75 000 dinárt csökkentjük 5250-nek, akkor marad 69 750 dinár. Ez azt jelenti, hogy Vulin több munkaéveinek az értéke mintegy 70 000 dinárral több Stefanovićénál…

Aleksandar Vulin, Szerbia belügyminisztere (Fotó: Tanjug)