Aleksandar Vučić elnök bejelentette, hogy a pénteki nap végére több mint 40 ezer szerbiai állampolgárt oltanak be koronavírus ellen, ami – mint mondta – rekordnak számít eddig. A válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy eddig több mint 119.000 személy vette fel a védőoltást Szerbiában.

Vučić pénteken azt is bejelentette, hogy Szerbia megpróbál kiépíteni egy saját gyárat a koronavírus elleni vakcina gyártására. Elmondta, hogy a védőoltások beszerzése „szinte lehetetlen küldetés”.

„Nagyon nehéz védőoltáshoz jutni. Szerbia felnőtt lakosságának körülbelül 81-82 százalékát be tudnánk oltani, de jelenleg nincs ennyi vakcinánk. Ezért léptünk ma kapcsolatba a britekkel, a kínaiakkal, az oroszokkal, és tárgyalásokat kezdünk az indiaiakkal is, akiké az Astra Zeneca gyár „- mondta az elnök Kragujevacon az újságíróknak.

„Szükségünk lesz vakcinára az elkövetkező 5, 6, 7 évben, amíg el nem készül a koronavírus elleni gyógyszer. Megpróbálunk kiépíteni egy gyárat, hogy elegendő oltást tudjunk előállítani a saját lakosaink és a szomszédaink számára, mert a nagy országok mindent vakcinát elkapkodják előlünk” – mondta Vučić.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke (Fotó: archívum)