Az Európai Tanács tagjai a csütörtöki videokonferencián arra a következtetésre jutottak, hogy az EU belső és külső határainak nyitva kell maradniuk az uniós egységes piac működésének biztosítása érdekében, de szigorú intézkedések alkalmazásával korlátozni kell a nem alapvetően szükséges utazásokat.

„Nem szabad megkülönböztetés nélkül utazási tilalmat bevezetni. Ugyanakkor annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a vírus terjedését, szükségesek lehetnek olyan intézkedések, amelyek korlátozzák a nem alapvetően szükséges utazásokat az EU-ban” – nyilatkozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A vezetők elismerték, hogy az új vírusvariánsok jelentette kockázatok fényében a Tanácsnak esetleg felül kell majd vizsgálnia az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ajánlásait.

Az utazási korlátozás néhány elemét már ismertette Ursula von der Leyen bizottsági elnök. Eszerint a vörös zónákból utazó embereket kötelezni kell a tesztelésre és karanténba kell őket helyezni, de ez már sok országban jelenleg is így működik. Egy új kategóriát is be fognak azonban vezetni: bizonyos régiókat majd sötétvörössel jelölnek. Azok a területek tartoznak majd ide, ahol nagyon gyorsan terjed a járvány. A tervezett utazási korlátozások nem érinthetik a kereskedelmet és járvány kezelése során nélközhetetlen munkavállalók utazásait.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a megbeszélést követően kijelentette, hogy az áru- és a személyforgalom szabad áramlása révén meg kell őrizni az egységes európai piac működőképességét.

A csütörtöki megbeszélésen nem döntöttek az állam- és kormányfők az oltási igazolásról. Abban megegyeztek, hogy ennek egy orvosi dokumentumnak kell lennie. Másik kérdés, hogy mire jogosíthat fel ez az igazolás, erről azonban még korai beszélni. Ursula von der Leyen szerint például azért, mert nem tudjuk még, hogy meddig hatékony az oltás, és további kérdés a személyes adatok megfelelő kezelése és védelme.

Az Európai Tanács tagjai abban állapodtak meg, hogy ki kell alakítani az egészségügyi célú oltási igazolás szabványosított és interoperábilis formáját.

„Úgy véljük, jó lenne megállapodnunk arról, hogy az egészségügyi célú bizonyítványoknak milyen közös elemei legyenek. Egy későbbi szakaszban pedig visszatérhetünk arra, hogy ezek a bizonyítványok milyen körülmények között lennének felhasználhatóak” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel és Ursula von der Leyen (Fotó: AFP)