Egyszerűsített eljárással léphetnek be Szerbia területére azok a külföldi, illetve szerb állampolgárok, akik üzleti céllal, vagyis munkaügy miatt utaznak az országba, közölte a Szerbiai Gazdasági Kamara (Privredna komora Srbije-PKS)).

A PKS kezdeményezésére a szerb kormány azoknak a külföldi, illetve szerb állampolgároknak, akik üzleti céllal, vagyis munkaügy miatt utaznak az országba, lehetővé tette, hogy akkor is belépjenek az országba, ha nem rendelkeznek a származási ország referencia-laboratóriuma által kiadott, 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel, azzal a feltétellel, ha a Szerbiába történő belépést követő 24 órán belül valamelyik szerbiai referencia-laboratóriumban beszerzik a negatív tesztet.

Marko Čadež, a PKS elnöke ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy „Szerbia megtalálta a módját, hogy a korlátozások között is lehetővé tegye, hogy az óvintézkedések mellett, az egész világból érkező üzletemberek egyszerűbben léphessenek be az országba”.

A január 21-től érvényes szabályok szerin azok, akik üzleti céllal utaznának Szerbiába, és előzőleg tájékoztatják a Szerbiai Gazdasági Kamarát, akkor a kamara értesíti a határvédelmi szerveket, amelyek szabad beutazást biztosítanak az érintettnek.

A könnyítés nem vonatkozik Albánia, Bosznia, Bulgária, Montenegró és Észak-Macedónia polgáraira, akik egyébként is teszt- és karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be Szerbiába.