Joe Biden és Kamala Harris szerdai beiktatása szinte csak a közvetlen eskütétel alatt hasonlított a hagyományosra. A Kapitólium mellvédjén lezajlott ceremónia – és a nemzeti katonai temetőben szokásos koszorúzás után – az új amerikai elnök és alelnök azonnal munkához látott.

Kamala Harris a Szenátus elnökeként (ez a tisztség a mindenkori alelnöknek jár) már kora délután beiktatott három új szenátort (saját kaliforniai utódját és a két georgiai győztest), akikkel kiegészült a Szenátus, a Demokrata Párt pedig ott is átvette a(z egyetlen fős) többséget.

Joe Biden és felesége időközben bevonult a délelőtt folyamán felújított Fehér Házba (ahol nemcsak alapos vírusmentesítést végeztek, hanem az Ovális Iroda jelképektől hemzsegő dekorációját is teljesen kicserélték. Az elnök 17 rendeletet írt alá, amelyek többsége eltörölte elődjének a fél világgal hadakozó, izolacionista ámokfutását.

Kétpárti volt-elnök-kupaktanács: Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama beszélget a Biden-elnökség jelentőségéről (Fotó: bideninaugural.org)

Kétpárti volt-elnök-kupaktanács: Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama beszélget a Biden-elnökség jelentőségéről (Fotó: bideninaugural.org)

Biden legelső elnöki határozatával kötelezővé tette a maszkviselést minden szövetségi intézményben, valamint az államok közötti forgalomban. (Az elnöknek nincs joga arra, hogy magánintézményekre vagy közterekre vonatkozó szabályt alkosson.) A tudósok megegyeznek abban, hogy ez a leghatékonyabb megelőzési módja a koronavírus terjedésének, márpedig az új kormányzat legfontosabb feladata a COVID-19 járvány visszaszorítása, amihez a védőoltás-terveket is felgyorsítják.

Visszatérés a nemzetközi együttműködésre

Az Egyesült Államok már szerdán visszalépett az Egészségügyi Világszervezet tagságába, amit Trump tavaly bosszúból mondott fel. Az amerikai küldöttséget a népszerű dr. Anthony Fauci vezeti majd, aki a vírus elleni védekezés arcaként vált az USA legnépszerűbb orvosává – és akivel Trump az utóbbi fél évben már nem volt hajlandó találkozni sem.

Az USA újra csatlakozik a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez, amiből szintén Trump lépett ki. Biden leállított néhány fontos környezetromboló tervet is, mint amilyen az alaszkai védett területeken való olajfúrás, a sokat vitatott Keystone XL gázvezeték, valamint a gépkocsik károsanyag-kibocsátási szintjének növelése.

Bevándorlás

Biden megszüntette az egyes muzulmán többségű országokra négy évvel ezelőtt kivetett beutazási tilalmat, amit az előző kormány csak nehezen tudott kicsikarni a bíróságoktól. Biden visszaállította azt az Obama-korszakbeli programot is, amelynek alapján nem üldözik a kiskorúként illegálisan Amerikába hozott büntetlen előéletű fiatalokat. Az új elnök megsemmisítette elődjének azt a húzását, ami megtiltotta a tartózkodási engedély nélküliek népszámlálási számbavételét. Ideiglenesen leállította a mexikói határon folyó falépítést is – aminek során a fallal kampányoló Trump négy éve alatt csak kb. 60 kilométeres új szakasz épült a meglévő ezer kilométer mellé. Felszólította a Kongresszust, hogy haladéktalanul reformálja meg a bevándorlási törvényt, ami akár 11 millió ember státusának legalizálásával járhat. Ilyesmire legutóbb Ronald Reagan alatt került sor a nyolcvanas években.

Belpolitika

Biden továbbá meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, valamint a tanulmányi hitelek visszafizetési kötelezettségének szüneteltetését, amiket Trump szintén eltörölt. Megszüntették az ún. 1776-os bizottság munkáját is, amelyet Trump abból a célból alapított, hogy elmaszatolják a rabszolgaságra vonatkozó történelmi tényeket. Ugyanakkor újra engedélyezte a szövetségi szerveknek, hogy interetnikai megértést és inkluzivitást célzó programokat szervezzenek. Megerősítette azt a döntést is, amellyel tiltják a szexuális irányultságtól függő diszkriminációt.

Biden végül újabb rendeleteket adott ki a kormánydöntések átláthatóságának biztosítására és a lobbizás ellenőrzésére. Elődje csak néhány nappal korábban törölte el annak tilalmát, hogy a volt kormánytisztségviselők azonnal lobbizásra térjenek át.

A beiktatás napi munkát az első fehér házi sajtóértekezlet zárta, amilyenre az elmúlt két évben alig-alig került sor. Az új elnök szóvivője Jan Psaki, aki korábban ugyanezt a tisztséget töltötte be John Kerry külügyminisztériumában, és aki megígérte az eddigieknél sokkal szorosabb együttműködést a média képviselőivel.

Bálozás helyett körkapcsolás

Az ünnepi programok késő este értek véget – de nem a szokásos bálozással, hanem egy országos élő műsorral, amelyben kisemberek és nagy sztárok egyaránt szerepeltek. Az elmúlt négy évben az elnöki pár egyetlen komolyabb művészeti rendezvényt sem tartott a Fehér Házban, sőt még a szokásos évi gálára sem ment el a Kennedy-központba. Ezzel szemben már a szerdai beiktatás során látható volt, hogy kulturális szempontból is új korszak kezdődik.

Tűzijáték a Fehér Ház és a Washington-emlékmű felett (Fotó: David J. Phillip/AP)

Tűzijáték a Fehér Ház és a Washington-emlékmű felett (Fotó: David J. Phillip/AP)

Az élő körkapcsolás nemcsak művészi élményeket nyújtott, hanem azokat a hétköznapi amerikaiakat ünnepelte, akik valamilyen módon felebarátaik segítségére siettek a járvány következményeit enyhítendő.

Az új kormányzat családközpontúsága egyértelműen megmutatkozott már azzal, hogy mind az elnök, mind az alelnök gyermekei és unokái is együtt ünnepeltek a beiktatottakkal. Az ünnepi tévéműsort Biden például állva nézte végig, miközben hosszasan dajkálta legkisebb unokáját. (Trump soha nem mutatott semmilyen kapcsolatot, pláne érzelmi megnyilvánulást legkisebb fia irányában, akit Melania szült neki.)

A rendkívül mozgalmas beiktatási nap minden idők leglátványosabb washingtoni tűzijátékával ért véget – és összehasonlíthatatlanul kevesebbe került a szokásosnál.

Joe Biden aláírja első elnöki rendeleteit (Fotó: Fehér Ház)