Nikola Selaković szerb külügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Aleksandar Vučić államfő még az idén találkozik Joe Bidennel, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökével – írja az RTS honlapja.

Az közszolgálati televízió műsorában a külügyminiszter arra alapozta eme állítását, miszerint Vučić korábban „komoly és jó kapcsolatban volt” Bidennel, és ez a jövőben is így alakul majd.

„Meggyőződésem, hogy még az idei évben találkozni fognak, köszönhetően annak, hogy Vučić elnök az előző időszakban erős és komoly kapcsolatokat épített ki az Egyesült Államokban” – mondta Selaković, aki szerint Szerbia számára jó jel, hogy Biden beiktatási ceremóniájára meghívták Szerbia washingtoni nagykövetét, Marko Đurićot is, mert ezen az eseményen összesen csak ezer személy lehetett jelen.

A szerb külügyminiszter szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a jövőben lesz-e változás a két ország viszonyában.

„Azt hogy az USA külpolitikája mennyire foglalkozik majd a mi régiónkkal, az idő mutatja meg. Az biztos, hogy Biden csapatában sok olyan ember van, aki korábban foglalkozott ezzel a régióval, illetve akik jól ismerik az itt kialakult helyzetet“ – mondta Selaković, aki emlékeztetett arra, hogy Vučić egy korábbi Bidennel való találkozója után azt mondta, hogy a most megválasztott amerikai elnök a Balkánnal kapcsolatosan az egyik legfelkészültebb és legjobban informált politikus.

Joe Biden és Aleksandar Vučić 2016 nyarán Belgrádban (Fotó: Reuters)