Hiába csökkennek folyamatosan a járványügyi adatok Szerbiában és Magyarországon egyaránt, a vajdasági magyar érdekvédelmi szervezet nem tudta kiharcolni, hogy legalább a magyarországi középiskolai felvételik napján karanténmentesen térhessenek haza Magyarországról a vajdasági diákok és az őket kísérő szülők.

Magyarországon szombaton, január 23-án szervezik meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgát. Annak, aki az anyaországi középiskolák bármelyikében szeretné folytatni tanulmányait, kötelező részt venni személyesen ezen a megmérettetésen.
Ez azonban a vajdasági magyar végzős általános iskolások és szülei számára több szempontból is problematikus.

Egyfelől Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének többszöri bejelentése ellenére sem vált zökkenőmentessé a helyzet a szerb-magyar határon, így mindenkit, aki nem rendelkezik negatív PCR-teszttel, illetve munkáltatói igazolással, a szerb határvédelmi szervek hatósági karantén alá helyezik az országba való belépést (azaz a hazatérést) követően, másrészt viszont Szabadka és Szeged között jelenleg nem közlekednek a buszok sem, így a diákok mindenképpen kénytelenek szülő vagy más, autóval rendelkező felnőtt személy segítségét igénybe venni ahhoz, hogy megírják a felvételit.

Azaz a helyzet pillanatnyi állása szerint, ha az általános iskolás diák Magyarországon szeretne tovább tanulni, akkor a diákot is és kísérőjét a szerb hatóságok 10 napra karanténba helyezik, ami PCR-teszttel váltható ki, ez pedig fejenként 9000, vagyis családonként legalább 18.000 dinárba kerül.

Tekintettel arra, hogy a kérdés kapcsán a vajdasági magyar érdekvédelmi szervek mély hallgatásba burkolóztak, január 19-én levelet írtunk Vicsek Annamáriának, a Vajdasági Magyar Szövetség oktatásügyi államtitkárának, amit a VMSZ központi irodájának a címére is elküldtünk.

Az illetékesekhez a következő kérdéseket intéztük:

1. Van-e arra esély, hogy a Pásztor István által még december 21-én kezdeményezett „tisztázó beszélgetések” a szerb kormánnyal a határátlépést illetően a következő napokban eredményt hoznak, és mindenki számára lehetővé válik a 30 kilométeres határsávban, 24 órás időkorláttal teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazni?

2. Amennyiben a fent említett korlátozások megszüntetésére a továbbiakban sincs mód, akkor a VMSZ kezdeményezi/kezdeményezte-e, hogy legalább a Magyarországra felvételi vizsga céljából utazó diákok és kísérőik mentesüljenek a teszt-, illetve karanténkötelezettség alól?

A kérdésekre eddig a pillanatig semmilyen válasz nem érkezett.

Mint arról már írtunk, Pásztor István, a VMSZ elnöke december 18-án a Facebookon közölte, hogy „Sikerült megoldást találni az ingázók helyzetére”:

Pásztor István: Sikerült megoldást találni az ingázók helyzetére

Gyakorlatilag azonnal kiderült, hogy nem teljesen úgy van, mint ahogyan azt Pásztor állította, mivel a szerb hatóságok visszafelé mindenkit karantén alá helyeznek, aki nem rendelkezik negatív PCR-teszttel, vagy munkáltatói igazolással. Három nappal később Pásztor István újabb bejegyzést tett közzé Facebook profilján, amelyben arról írt, hogy „tisztázó beszélgetéseket kezdeményezett az illetékes belgrádi döntéshozókkal” annak érdekében, hogy „azonnali hatállyal kezdődjön meg a döntések haladéktalan és pontos alkalmazása”.

Pásztor István: Tisztázó beszélgetéseket kezdeményeztem az illetékes belgrádi döntéshozókkal

Azt azonban nem tudjuk, hogy Pásztor István konkrétan milyen döntésről beszélt, ugyanis sem a kormány, sem a minisztériumok honlapján, sem a hivatalos közlönyben nem találtunk a szerb-magyar határátlépésre vonatkozó olyan döntésről információt, amelynek „haladéktalan és pontos alkalmazása” a VMSZ elnöke által említett utazás lehetőségét eredményezné. December 19-én viszont született egy döntés, mégpedig az, hogy a válságstáb javaslatára a szerb kormány meghosszabbította a hatályos járványügyi intézkedéseket, amelyek miatt továbbra is negatív PCR-teszttel lehet csak belépni Magyarország irányából.

A válságstáb az intézkedések meghosszabbítását javasolja – sajtóhír

Az elmúlt napokban több kormánydöntés és államfői telefonbeszélgetések eredményeképpen egy sor további döntés született, amelyek értelmében immár a régió öt országából lehet PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül Szerbiába utazni, Magyarország azonban nincsen ezek között.

Tekintettel arra, hogy öt országból már szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül lehet Szerbiába járni, feltételezni lehetett volna, hogy a VMSZ ezt a kedvezményt ki tudja terjeszteni a vajdasági magyarokra is.

Már a régió öt országából lehet PCR-teszt nélkül Szerbiába utazni

Január 21-én újabb döntésről számolt be a szerbiai sajtó, mégpedig arról, hogy a Szerbiai Gazdasági Kamara  kezdeményezésére az üzleti célú beutazások feltételein is enyhített a szerb kormány.

Üzleti célból már egyszerűsített eljárásban lehet beutazni Szerbiába

Nem ez lenne az első eset, hogy a VMSZ, a számára kínos kérdést a Szabad Magyar Szóban megjelent írás nyomán tisztázza és rendezi, így nem tartjuk kizártnak, hogy szombatig a párt előrukkol valamilyen „megoldással”, ez azonban már sovány vigasz lesz azok számára, akik a jelenlegi helyzet miatt lemondtak a magyarországi továbbtanulásról, vagy esetleg a mai napon már kifizették, (esetleg pénteken reggel fizetik ki) a kétszer 9000 dinárt a PCR-teszttért, annak érdekében hogy visszafelé ne kelljen karanténba vonulniuk.

Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)