Első alkalommal indítottak pert a NATO ellen Szerbiában. A pert a rákban szenvedő tisztek, katonák, rendőrök és háborús tartalékosok nevében indították szerdán a belgrádi felső bíróságon. Az első pert a niši Aleksić ügyvédi iroda indította – adta hírül a sajtó.

Srđan Aleksić ügyvéd ez alkalommal az újságíróknak elmondta, a NATO-bombázás során használt szegényített urán használata miatt a szerbiai és koszovói polgárok életre való jogai sérültek.

„Főleg Vranjétől 2,5 kilométerre Pljačkovice településen, valamint Bujanovac és Preševo községek területén található öt településen, ahol a NATO is elismerte a szegényített urán használatát,  sok ember megbetegedett – nyilatkozta az ügyvéd, hozzátette, hogy júliusra várja a választ a most benyújtott perre.

Hangsúlyozta, hogy minden egyes vádirathoz csatolták a kliensek orvosi dokumentációját, valamint az igazságügyi szakértők által készített jelentést is, amelyek megerősítik a szegényített urán és a rák közötti ok-okozati összefüggést. Ezen kívül a pontosan meghatározzák minden ügyfél esetében, hogy melyik területen és milyen időszakban tartózkodtak Koszovón 1999-ben.

Hozzátette, követik az olasz Angelo Fiore Tartaglia ügyvéd munkamódszerét, aki a Koszovón szolgálatot teljesítő olasz katonák esetében indított pert a NATO ellen. Az olasz katonák 30 napot szolgáltak Koszovón, majd egy éven belül rákos megbetegedést diagnosztizáltak náluk. A pert követően ingyenesen gyógykezelték őket és kártérítést is kaptak.

A niši ügyvéd korábban kijelentette, hogy eddig mintegy 2000 ügyfél kereste fel irodáját azzal a céllal, hogy pert indítsanak a NATO ellen. Azt is elmondta, hogy a kár összegét a bírósági eljárás során pontosítják, de szerinte annak minimum 100.000 euró vagy annál is többnek kell lennie.

A NATO erői 1999-ben nagyjából 15 tonnányi szegényített uránt dobtak Szerbia és Montenegró területére (Fotó: Wikipédia)