A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1800 haláleset szerepel, de az adat számos olyan halálozást is tartalmaz, amelyek korábban történtek. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent, és a koronavírus elleni oltásból már több mint ötmilliót beadtak.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 38 905 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A korábbi hetekben szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában. Szerda a negyedik olyan nap egymás után, amikor 40 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőzést mutattak ki tesztekkel.

A szaktárca új adatosra szerint a szerdán zárult egy hétben 294 182 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 80 593-mal, 21,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – szerdán 1820 páciens haláláról érkezett jelentés.

A szerdai halálozási adat a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta. Nagy-Britanniában a szerdai adatsort is figyelembe véve eddig 93 290-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

A brit egészségügyi hatóságok hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett szám olyan haláleseteket is tartalmaz, amelyek a hét első felében, illetve a hétvégén történtek.

Boris Johnson miniszterelnök szerda este, újságíróknak nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a jelenlegi nagyon magas halálozási adat a fertőzési hullám néhány héttel ezelőtti kiugró tetőzésének következménye. Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az oltási kampány gyorsulása nyomán már tavaszra lényeges változás várható a nagy-britanniai járványhelyzetben.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 4 609 740-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A második adagot eddig 460 625 embernek adták be, így a beadott első és második adagok száma átlépte az ötmilliót.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig. A kormány kitűzte azt a célt is, hogy őszig a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásban.

Illusztráció (Fotó: BBC)