Meggyőzőnek találták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát – közölte az M1-en Szentiványi Mátyás, a szervezet főigazgatója. Azt is elmondta, hogy az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatba vételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

A híradóban elhangzott, hogy az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami a róla szóló dokumentumokban szerepel.

Az Origo korábban arról írt, hogy a magyar hatóságok engedélyezték a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V vakcinákat is. A más által nem megerősített hír megjelenése után a HVG újságírói megkérdezték az Operatív törzstől, a Kormányzati Tájékoztatási Központtól és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól is, hogy meg tudják-e erősíteni ezt az információt, és ha igen, akkor mely magyar hatóság adta meg az engedélyt, valamint hogy mióta vizsgálják Magyarországon az AstraZeneca vakcináját, mikor kezdődhet meg vele az oltás Magyarországon és milyen mennyiségben. Választ a HVG szerkesztőségben egyelőre nem kaptak.

Az Oxfordi Egyetem és AstraZeneca vakcinájával egy fokkal bonyolultabb a helyzet, mint az orosz vakcinával – írja a hvg.hu. Ez ugyanis ott van aközött a hat vakcina között, amelyekről az EU közös beszerzésről tárgyal a gyártóval, így az egyes államok nem tárgyalhatnak külön, nehogy a gazdagabb tagállamok elvigyék az összeset. Amelyiknél nincs szó közös beszerzésről – ilyen az orosz és a kínai vakcina is –, ott a tagállamok tárgyalhatnak külön-külön is. Az AstraZeneca vakcinájánál meg kell várni január 29-ét, amikor az EU gyógyszerügynöksége megadja az engedélyt a vakcina szállítására.

Illusztráció