Ifj. Joseph Robinette Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke, és Kamala Devi Harris, a  49. alelnök washingtoni idő szerint szerdán délben — sok szempontból rendkívüli körülmények között, alig ezer meghívott körében, akik mindannyian maszkot viseltek, a szállingózó hó elállta után kisütő nap alatt — letette a hivatali esküt. Ezzel véget ért az USA politikai életének egy rendhagyó négyéves korszaka, amelyben az előző elnök számos szokásjogot és etikai normát sutba vágva, teljhatalmat tulajdonítva magának próbált kormányozni.

Az ünnepségre a Kapitólium mellvédjén került sor, ugyanott, ahol az előző elnök fanatikus hívei pontosan két héttel ezelőtt megrohamozták a Kongresszust. A párórás erőszak és több mint kéthónapos választásbefolyásolási kísérletek után az amerikai demokráciának sikerült megőriznie integritását, sőt történelmi „elsőkkel” (és „másodikokkal”) lépett tovább.

Az is rendkívüli körülménynek számít, hogy másfél évszázad után először a távozó elnök nem volt képes venni a bátorságot és kipréselni magából annyi tisztességet, hogy megjelenjen utódja beiktatásán. A leköszönő kormányzatot Mike Pence alelnök képviselte, aki ugyan az utolsó pillanatig kiszolfgálta főnöke politikáját, de az utolsó pillanatban nem volt hajlandó alkotmányellenes cselekedetre, hogy megtartsa annak hatalmát.

Joe Biden még csak a második katolikus elnöke az USA-nak (John Kennedy után), noha ez a legszámosabb önálló felekezete az országnak. Kamala Harris az első nő, akit ilyen magas politikai tisztségre választottak. Ugyanakkor az első feketebőrű, valamint az első ázsiai származású alelnök is egyben. Harris férje, Doug Emhoff jogász pedig az ország első „Második Gentlemanjévé” lépett elő.

Ez a látvány fogadja majd január 20-án a Nemzeti Sétányra tekintő Joe Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt (Fotó: Alex Brandon/AP)

Ez a látvány fogadta január 20-án a Nemzeti Sétányra tekintő Joe Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt (Fotó: Alex Brandon/AP)

Az ünnepség a jezsuita teológus Leo Donovan imájával kezdődött, aki Ferenc pápa után Lincolnt idézte, amikor az országot újraegyesítő nagy elnök nemcsak a bosszú elutasítását, hanem mindenki iránti irgalmasságot hirdetett.

Az állami zászlók bevonulása után Lady Gaga énekelte el — fantasztikus ruhakölteményben és még csodálatosabb hangon — az Egyesült Államok Nemzeti himnuszát. (Az amerikai himnuszt hagyományosan személyes interpretációban szokás énekelni, ezért volt különleges, ahogy egy fehérbőrű sztár adta elő.) A zászlófogadalmat  egy georgiai tűzoltónő mondta el, aki egyszerre jelnyelven is végigmondta azt.

Ezután Kamala Harris tette le az esküt Sonia Sotomayor legfelsőbb bírósági bíró előtt, aki latin-amerikai származásával maga is történelmi elsőként lépett hivatalba.

Az ország „nemhivatalos himnuszait” — This land Is Your Land és America the Beautiful  — Jennifer Lopez adta elő talpig fehérben. Az ünnepség házigazdája, Amy Klobuchar minnesotai szenátor, aki maga is demokrata elnökjelölt volt) viccesen jegyezte meg, hogy történelmi „elsőnek” számít az is, amikor JLo előénekesként lép fel az „igazi műsorszám” előtt.

Joe Biden ez után, 11 óra 48 perckor tette le az esküt John Roberts, a Legfelsőbb BÍróság elnöke és saját felesége, Jill Biden előtt.

Biden azzal kezdte első elnöki beszédét, hogy nem egy politikust ünneplünk ma, hanem a demorácia győzelmét. A beszéd legnagyobb része az ország megosztottságánk meghaladását célozta. Az örök optimista Biden „Minden amerikai elnöke” kíván lenni, és külön hangsúlyozta azok iránti elkötelezettségét, akik nem szavaztak rá.

A külföldnek azt üzente, hogy

„Amerikát próbára tették, de kiállta a próbát… Nem hatalmunk, hanem példánk erejével.”

Az új elnök beszéde után Garth Brooks country sztár adta elő az Amazing Grace c. angol keresztény himnuszt, aminek éneklésébe az ezer főnyi meghívott is bekapcsolódott. A 22 éves feketebőrű kaliforniai Amanda Gorman, az USA első „ifjú nemzeti költője” lírai szavakkal szólt arról, hogy „amerikainak lenni nemcsak öröklött büszkeséget jelent, hanem az ország teljes múltjának vállalását… ha eléggé bátrak leszünk, hogy vállaljuk”.

A beiktatási ünnepség Biden Delaware-i protestáns lelkészbarátjának az imájával ért véget, aki arra kérte az Istent, hogy „tegyen bennünket ellenségünk barátjává”.

Joe Biden leteszi az esküt feleésge, Jill Biden tartja azt a Bibliát, amely 1893 óta a Biden-család birtokában van és minden jelentős családi esemény tanúja volt. Jimmy Carter óta Biden számít az USA legvallásosabb elnökének. (Képernyőfotó)