Február 14-ig meghosszabbítják a gazdasági és társadalmi élet egyes területeit korlátozó zárlatot Németországban – írja hírügynökségi források alapján a hvg.hu.

Angela Merkel kancellár és a 16 tartományi vezető keddi találkozójukon állapodtak meg a szigorításról az eddigieknél gyorsabban terjedő, új vírusváltozatok miatt.

Új intézkedésként kötelezővé teszik a FFP2-es orvosi maszkok viselését az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ezt egyébként már Bajorország és Ausztria is bevezette korábban.

Ausztriában meghosszabbítják a lezárást

A szövetségi kormány döntése értelmében sűrítik a tömegközlekedési járatokat a csúcsidőszakokban, emellett arra kérik a munkáltatókat, hogy ha tehetik, engedjék alkalmazottaiknak, hogy otthonról dolgozzanak.

Németországban december 16-án a tavaly tavaszi első járványhullám óta a legszigorúbb korlátozásokat vezették be, így csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek tarthatnak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszere pedig ügyeleti üzemmódban működik. A zárlat az akkori tervek szerint január 10-ig tartott volna, de január elején meghosszabbították a hónap végéig.

A korlátozások fő célja az, hogy legalább 50-re, lehetőleg 50 alá csökkenjen az úgynevezett hétnapi incidencia – fertőzésgyakoriság -, vagyis a megelőző hét nap alatt regisztrált új fertőzések százezer lakosra vetített száma. A tudományos és politikai közmegegyezés szerint a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok csak ebben az esetben tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint a mutató a célérték csaknem háromszorosán, 132-n áll.

A RKI kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 11 369 fertőződést szűrtek ki. A pozitív tesztek száma így 2 052 028-ra emelkedett.

A Covid-19 betegséggel összefüggésben 989 halálesetet regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 47 622-re emelkedett Németországban.

FFP2-es orvosi maszk (Fotó: Pixabay)