Az elmúlt néhány napban szinte valamennyi településen láthattak a járókelők a ház előtt vagy a parkolóban olyan autókat, amelyeknek a motorja perceken át járt, viszont a sofőrnek esze ágában sem volt elindulni. Már ha egyáltalán a gépjárműben ült a sofőr, és nem bent kortyolgatta a kávéját. Az autó motorjának az üresben járatása azt a célt szolgálja, hogy a jármű felmelegedjen a hidegben, esetleg leolvadjon róla a jég.

Habár sokan úgy gondolják, hogy ezzel jót tesznek az autójukkal, amelynek adnak elég időt arra, hogy felmelegedjen, éppen az ellenkezőjét érik el, ugyanis a perceken át történő üresjárattal megrövidítik a motor életkorát.

Ahogy szakportálokon írták, ahhoz, hogy az ablakok leolvadjanak, arra ott van a jégkaparó és a törlőrongy, arra pedig, hogy az utastérben ne fázzunk, arra pedig a pulóver és a kabát a megoldás…

A szakemberek szerint csak extrém hideg időjárás esetén javasolt a motor üresjáratása, akkor is legtöbb 15-20 másodpercig, aminek a lényege, hogy az olajnyomás megfelelően felépülhessen, és a kopási kár minimalizálódjon.

Bár Szerbiában semmilyen jogszabály nem tiltja az utastér ilyen módon történő felmelegítését, szinte minden szakember azt javasolja, hogy környezetvédelmi és egészségvédelmi ok miatt se hagyják az emberek üresjáratban melegedni autóikat.

A vezess.hu korábban arról számolt be, hogy egy klagenfurti autós 55 eurós büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort. Az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) szerint a sofőrnek még szerencséje is volt, mert általában 100-200 eurós büntetést szoktak kiszabni ezért, de elvileg akár 5 000 eurós bírság is járhatna. Németországban 10 eurós “csekket” osztanak az álló helyzetben való motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (55 euró) pénzbírságra lehet számítani.

A motornak is jobb, ha minél előbb eléri az ideális működési sebességet, s ebben nem segít a perceken történő üresben járatás, vagyis jobb minél előbb elindulni az autóval, de a magas fordulatszámot ajánlott elkerülni.

Illusztráció (Fotó: pinterest)