Annak ellenére, hogy meglehetősen sok negatív kritikát kapott a köztárssági válságstáb, a népszerűsége továbbra is töretlen, élvezi az emberek bizalmát, legalábbis ez derült ki az Ipsos Strategic Marketing felméréséből – írja a 021.rs.

Az intézet igazgatója, Marko Uljarević azt mondta, hogy a felmérés adatai szerint az egyház, a katonaság és a szerb elnök után Szerbiában az emberek legjobban a köztársasági válságstábban bíznak.

„A válságstáb tagjainak nem könnyű a helyzete, mert úgy viselkedünk, mintha nem lenne válsághelyzet. Meg kellene értenünk ezeket az embereket, nem pedig támadni őket” – mondta többek között Uljarević a Pink TV-nek.

Hozzátette, a járvány kitörésekor az egészségügyi dolgozók voltak a legnépszerűbbek, az emberek 70 százaléka bízott meg bennük.

A felmérés szerint a megkérdezett szerbiai polgárok 78 százaléka fél attól, hogy megfertőződik, a járvány kezdetén pedig 90-92 százalékuk támogatta a kormány intézkedéseit, 70 százalékuk pedig a kijárási tilalom bevezetését.

„Az arányok időközben csökkentek, mert egy jól felépített kampány folyt a válságstáb ellen, ennek ellenére a polgárok többsége továbbra is bízik bennük, és az egészségügyi dolgozókban is” – mondta Uljarević, aki  a koronavírus elleni védőoltásról is beszélt. Véleménye szerint ennek nem csak egészségügyi, hanem geopolitikai és gazdasági dimenziói is vannak.

„Sokan bizonytalanok, például nem tudják, hogy ha a kínai vakcinát veszik fel, utazhatnak-e majd nyugatra. Szerintem ezt nehéz lesz megtiltani, már 17 ország alkalmazza ezt a védőoltást, többek között Brazília, Ukrajna és Törökország“ – mondta Uljarević.

A válságstáb egy korábbi ülése (Fotó: Fonet)