A Gyógyszerek és Egészségügyi Eszközök Ügynöksége (Agencija za lekove i medicinska sredstva – ALIMS) engedélyezte százezer kínai védőoltást használatát Szerbiában. A Blic értesülése szerint a vakcinák minden ellenőrzésen átestek, s megfelelőnek találták őket, így akár már kedden elkezdődhet a felhasználásuk.

[democracy id=27]

Szerbiában eddig csak a Pfizer/BioNTech vakcina kapott engedélyt, azonban az államvezetés egy része már felvette az orosz Szputnyik V védőoltást.

Ana Brnabić kormányfő hétfőn azt mondta, hogy a kedden Szerbiában az oltási tervnek megfelelően megkezdődik a következő olyan csoport oltása, amely prioritást élvez. A koronavírus elleni vakcinát a rendőrök, katonák, újságírók, tanügyi dolgozók kapják meg ebben a körben.

A kormányfő kiemelte, hogy előzetesen ebben a csoportban nem szerepeltek a média munktársai, de mivel sokat dolgoznak terepen, illetve több újságíró szervezet is ezt kérte, ők is prioritást élveznek, és a következő napokban megkaphatják a védőoltást. Brnabić arra is kitért, hogy Aleksandar Vučić elnök is szorgalmazta, hogy az újságírókat soron kívül olthassák be.

A védőltások jellemzőit az alábbi táblázatban találják:

Cég neveHatékonyság (százalékban)MódszerÁra (dollárban)Tárolás
Pfizer-BioNTech (amerikai-német)95RNS molekulát (mRNS) tartalmaz20-70 Celsius-fok
Moderna (amerikai)94,5RNS molekulát (mRNS) tartalmaz33-20 Celsius-fok (hat hónapig)
Astra-Zeneca/Oxford (nagy-britannia)62-90Adenovírus-alapú vektor vakcina4hűtőszekrény
Szputnyik V (orosz)92Adenovírus-alapú vektor vakcina10hűtőszekrény
Sinopharm (kínai)73Elölt vírusrészecskéket tartalmaz?hűtőszekrény

Illusztráció (Fotó: Reuters)