A Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) felmérése szerint Szerbiában legalább 87 általános iskolában nincs mosdó és illemhely – írja a 021.rs.

A CINS a Köztársasági Közegészségügyi Intézet adatait dolgozta fel.

„A felmérés arra is kitért, hogy azokban az iskolákban, ahol van WC és mosdó, van-e szappan és toalettpapír. A diákok és szülők harmada szerint egyáltalán nincs, vagy kevés. A szakemberek szerint, ahol rossz higiéniai feltételek vannak, ott fertőzések alakulhatnak ki, ha pedig nincs illemhely és a gyerekeknek másutt kell kielégíteniük biológiai szükségleteiket, akkor pszichológiai problémák jelentkezhetnek náluk” – áll a CINS közleményében.

A felmérés szerint 2016-ban a szerbiai általános iskolák 6,41 százaléka nem rendelkezett vécékkel,  mosdókkal, 2019-ben ez viszont 8,83 százalékra nőtt.

Ez a számítások szerint 87 iskolát érint, de ez sokkal több is lehet, mivel évente végeznek ilyen jellegű ellenőrzéseket, de csak az iskolák harmadába jutnak el a felügyelők.

Az oktatási misztérium is reagált a CINS adataira, szerintük az iskolák a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, a minisztérium csak a koronavírus-járvány miatt ellenőrizte fokozottan a tanügyi intézményeket.

Illusztráció (Fotó: nlc.hu)