A hermelin lesz 2021-ben az év emlőse. A Vadonleső Program döntése szerint erre a ritka és védett ragadozóra érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk idén.

Az év élőlényei kampányokban egyre több területről érkeznek jelöltek és minden évben egyre többen szavaznak az internetes döntőkben. Az év emlőse mindig legutoljára kerül kihirdetésre és ebben a „kategóriában” nem lehet szavazni, hanem szakemberek választanak.

A hermelin mára több okból is kikerült a látókörünkből. A természetben az utóbbi években nagyon megritkult, de ha mégis él a közelünkben, akkor is ritkán látható, mert éjszaka aktív. A modern mezőgazdaság által használt rovarirtók, műtrágyák olyan környezetet teremtenek, ahol ez a ragadozó nem tud megélni. A nemes szőrmék divatjának leáldozásával a női szekrényekből is kikerült ez a „jószág” (ez talán nem is baj).

Az elsőre jópofának tűnő hermelin kőkemény ragadozó, elsősorban kis rágcsálókra vadászik, madarakra, rovarokra. Baromfiudvarokra is szívesen betör. Csak az északi féltekén él. Különlegessége, hogy bundáját át tudja változtatni az évszakoknak megfelelően, nyáron barnás, rőtes a háta, majd téli, havas környezetbe kerülve átvedlik és kifehéredik, mégpedig alulról fölfelé haladva. Az átváltozás nem automatikus, ha nincs hó, nincs fehér hermelin sem. A régen királyi és nemesi öltözetekhez vadászott hermelin kizárólag ebből a fehér, téli hermelinből került ki.

A „szőrme alapanyagokhoz”, például a csincsillához hasonlóan megpróbálták háziállatnak is tartani. Még legközelebbi rokonát, a menyétet is jobban lehet házikedvencnek tartani, mint a hermelint, bűzmirigyei csak a legelszántabbakat tudják rávenni, hogy befogadják az amúgy nagyon intelligens év emlősét.

Az év élőlényeiről szokásunkhoz híven részletesebben is írunk a Családi Körben.

Nemesi prémekhez csak a téli hermelint vadászták (Fotó: Wikipedia)