A kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése a hadsereget a káderállomány szempontjából is erősíteni fogja, hiszen az nemcsak gépekből és felszerelésből áll, amit be kell szerezni, hanem mindenekelőtt tanult és képzett emberekből, jelentette ki vasárnap Nebojša Stefanović védelmi miniszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy már egy ideje folyik a közvita a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről, és emlékeztetett, hogy ez már egy létező alkotmányos kategória, de azt 2011-ben felfüggesztették.

– Fontos, hogy széleskörű közvita kezdődött a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről, amelyben a vezérkarban helyet foglaló szakemberek mellett a politikusok, közéleti személyek, de hozzá nem értők is részt vesznek – mondta Stefanović a Pink Televízióban és hozzátette, mindenki véleménye fontos.

A miniszter aláhúzta, hogy a végső döntést a polgárok és a képviselőház fogja meghozni.

Stefanović kijelentette, hogy személy szerint ő támogatja a sorkatonai szolgálat bevezetését és szorgalmazni fogja ennek megvalósítását.

Azt, hogy a katonai szolgálat mennyi ideig tart majd, a hadügyminiszter szerint a szakemberek kell, hogy felmérjék és eldöntsék az alapján, hogy az újoncoknak mennyi idő kell, hogy megszerezzék az alapvető katonai ismereteket. Ennek függvényében a szolgálat négytől hat hónapig tarthat.

A kötelező sorkatonai szolgálat ötlete elsősorban a hadsereg és a tartalékos állomány létszámának felerősítése miatt merült fel. A miniszter szerint, ha a hadsereg erős, akkor Szerbia is erős lesz.

– Az erős hadsereg a legfontosabb tényező, ami elrettenthet egy esetleges támadást – fogalmazott Nebojša Stefanović.

A második ok, amiért fontolgatják a sorkatonai szolgálatot, hogy az újoncok is megismerkedjenek mindazzal, amivel a hadsereg rendelkezik.

A harmadik pedig az, hogy a katonaság rendkívüli helyzetekben segíthessen a polgároknak, mivel mint fogalmazott a miniszter, a hadsereg nem csak háborús célokat szolgál.

Stefanović leszögezte, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetésével nem fogják megszüntetni a hivatásos katonaság intézményét, hanem annak létszámát fogják erősíteni.

A miniszter beharangozta, hogy tovább korszerűsítik a hadsereg felszerelését, de az állam célja, hogy a katonaság minőséges káderállománnyal is rendelkezzen.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Szerb Katonaság tagjai idén fizetésemelést kapnak, először a katonák, majd a tisztek és az altisztek is.

Nebojša Stefanović azt is elárulta, fontolgatják, hogy Újvidéken egy nagy és korszerű kaszárnyát, valamint egy új katonakórházat építsenek, hogy a hadsereg tagjai, akik most a város különböző pontjain vannak, egy helyre kerüljenek.

Nebojša Stefanović  a Szerb Katonaság tagjaival (Fotó: Védelmi Minisztérium)