A norvég hatóságok módosították a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos oltási ajánlásokat azt követően, hogy 13 idős, krónikus beteg személy elhunyt, miután megkapta az oltást.

A norvég gyógyszerellenőrzési ügynökség pénteken tudatta: 29 esetben regisztráltak az oltottak körében nem kívánt mellékhatásokat és 13 ember vesztette életét nem sokkal az oltást követően. Az elhunytak mindegyike több mint 80 éves volt, idősotthonokban laktak.

A gyógyszerügynökség nem kívánt mellékhatásként a lázat és rosszullétet nevezte meg, amelyek „előidézhettek halált gyengébb szervezetű pácienseknél” – mondta az ügynökség vezetője az első jelentésben, amely a mellékhatásokra vonatkozik.

„Azok esetében, akiknek egészségi állapota igen gyenge, még a vakcinák viszonylag enyhe mellékhatásainak is komoly következménye lehet. A nagyon idős emberek esetében a vakcina haszna elhanyagolható vagy irreleváns lehet” – közölte a Norvég Közegészségügyi Intézet (FHI).

„Nem tartjuk aggasztónak ezeket a számokat. Olyan emberek hunytak el, akiknek egészsége egyébként is törékeny volt, emellett mindegyikük szenvedett alapbetegségben. Ha egy ilyen ember vakcinát kap, emellett rosszul reagál a lázra, émelygésre, étvágycsökkenésre, az az alapbetegség súlyosbodását okozhatja. Ugyanakkor ezek a mellékhatások teljesen ártalmatlanok a legtöbb embernél, és rövid időn belül elmúlnak, de nagy megterhelést jelenthetnek a nagyon törékenyeknél” – mondta a VG norvég lapnak Steinar Madsen, az FHI munkatársa.

A norvég közegészségügyi intézet emiatt módosította az oltási ajánlását, így a jövőben javasolja, hogy a nagyon idős, nagyon törékenyebb egészségűek esetén az orvos egyénileg értékelje, hogy az oltásnak vagy a fertőzésnek van-e nagyobb veszélye. A népesség többi csoportjánál továbbra is fenntartások nélkül ajánlják az oltás beadását.

Norvégiában a Pfizer és a Moderna vakcinájával oltanak.

Norvégiában a koronavírus-járvány kezdete óta 57.279 fertőzést regisztráltak és 511-en vesztették életüket a Covid-19 következtében.