A szerbiai gyógyszer- és gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó ügynökség képviselője, Pavle Zelić kijelentette: eddig Szerbiában csak 12 esetben jelentették, hogy a koronavírus elleni oltás nem kívánt mellékhatást okozott.

A Szerbiai Rádió-Televízió vendégeként Zelić elmondta, hogy a Pfizer oltásairól van szó a jelentett esetekben, melyek nem tekinthetőek szokatlannak. Közölte, hogy a 12 esetbe nem számították bele az olyan enyhe reakciókat, mint a bőrpír, a gyenge fájdalom, kisebb duzzanat. A 12 jelentett eset között van hőemelkedés, gyengeség, fejfájás és más tünetek, melyek néhány napig tartottak. „Ez azonban továbbra sem olyasmi, ami aggodalomra adna okot” – mondta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy az oltás nem ajánlott azok számára, akiknek immunrendszere hevesen reagál, azt válaszolta: az ellenjavallat csak azokra vonatkozik, akiknek szervezetében anafilaxiás sokkreakció várható.

Az anafilaxia előfordulása az oltás kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közlése szerint mind a Moderna, mind a Pfizer-BioNtech vakcina esetében nagyon ritka. Utóbbi esetében közel kétmillió oltás során százezerből egy esetben jelentkezett anafilaxia, 71 százalékban 15 percen belül léptek fel a tünetek, amit a helyszínen elláttak.