Tiltakozásra gyűlt össze több ezer ember szombaton Belgrádban: az Interneten Dolgozók Egyesülete (Udruženje radnika na internetu) szervezett demonstrációt a szerb képviselőház elé, hogy a polgárok kimutassák elégedetlenségüket a hatóságoknak a szabadúszókkal kapcsolatos magatartása miatt. A szabadúszók követelik az adók megfizettetésének leállítását és azt, hogy a kormány tárgyaljon velük.

Miran Pogačar, az egyesület elnöke a megmozduláson arról beszélt: a munkavégzés feltételeit biztosítani kell, az állam hatóságainak kell ezt szavatolniuk.

„Jogai és kötelezettségei az államnak is vannak, az nem helyes, hogy az államnak csak jogai, a szabadúszóknak pedig csak kötelezettségeik vannak. Nem fizetünk mások hibáiért. Az állam tartozik nekünk egy igazságos rendszerrel, amelyben a gazdaság fejlődhet. Legyen vége a repressziónak és a kényszermegfizettetésnek! Legyen vége annak, hogy mások hibáiért mi fizetünk! Legyen vége az igazságtalan adórendszernek!” – mondta Mia Amon, a Vállalkozók Jogainak Védelméért Egyesület képviselője.

A demonstráció egyik résztvevője plasztikusan elmagyarázta, mi a gond az állam követeléseivel: „Egyedülálló szülő vagyok, kiskorú gyermekemet egyedül nevelem. A szülést követően azonnal dolgozni kezdtem. Jogaim nem voltak. Dolgoztam hétköznap, hétvégén, állami ünnepeken, a gyermekkel a karomban. Most meg hív az adóhivatal és követeli, hogy adózzak. Engem hívnak, nem a céget, amelynek dolgozom, pedig a külföldi vállalatnak van szerbiai leányvállalata. Nem akarok fizetni, mert nem tartozom. A gyermekemet nem tudtam bölcsődébe iratni, mert munkanélküliként tartanak nyilván. Ha munkanélküli vagyok, miért kellene járulékokat fizetnem?” – mondta a demonstráló.

Pogačar a tiltakozás ideje alatt elmondta: javában zajlott a demonstráció, amikor telefonon kereste őt a kormányfő kabinetfőnöke. „Meghívtak, hogy hétfőn kezdjünk tárgyalásokat a kormánnyal” – jelentette be.

A szabadúszók egyébként hajlandóak lennének adót fizetni, de nem visszamenőleges hatállyal. Ugyanakkor ragaszkodnak, hogy adóként ne hajtsanak be többet rajtuk, mint az ötévi bevételük több mint a fele. Követelik a szabadúszók adózóstátusának szabályozását is.