A kínai állami gyógyszercég, a Sinopharm leányvállalata, a CNBG covid-oltóanyagáról a kínai sajtóban megjelent információk szerint az oltás legalább 6 hónapig biztos védelmet nyújt a Covid-19 ellen, de egyes jelek szerint akár nyolc hónapig is kitarthat az immunitás – erről Yang Xiaoming, a cég elnöke beszélt a Xinhua hírügynökségnek. Yang ugyanakkor nem pontosította, hogy a cég két vakcinája közül melyikről beszél. Mindkettőről tudni, hogy a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában van, azonban vészhelyzeti engedély alapján Kínában és több más államban is már használatban van.

Yang beszélt arról, hogy az első kísérleti alanynál, aki tavaly áprilisban kapta meg a vakcinát, még mindig működik a védelem.

A Reuters pénteken tudósított arról, hogy a kutatási eredmények alapján kimondható: a Sinopharm vakcinájának nincs káros hatása a 3 és 17 éves kor közötti beoltottakra. Ugyanakkor azonban a South China Morning Post arról cikkezett: Yang, arról is beszélt, hogy a hatvan évesnél idősebbek esetében további kutatási adatokra van szükség ahhoz, hogy biztosat tudjanak mondani a hatékonyságról és ártalmatlanságról.

Kínában már több mint négymillióan kapták meg az oltást, de az idősebb korosztályra gyakorolt hatásának alaposabb vizsgálata azért maradhatott el, mert ott elsőként a keresőképes, 18-59 éves korosztályt oltják, nem a legidősebbeket.