A szlovén kormány az egész országra vonatkozóan további két hónappal, március 17-ig meghosszabbította a járványhelyzetet – közölte Jelko Kacin kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

A kabinet szerda esti ülésén kiterjesztette a járványügyi intézkedéseket is egy héttel, a változások főleg a határátlépést érintik. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik a határ valamelyik oldalán ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek.

A Szlovéniába utazóknak továbbra is 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszttel kell rendelkezniük, utóbbit korábban 48 órával a határátlépés előtt is el lehetett végezni. Amennyiben a határon valakivel szemben ennek ellenére mégis karantént rendelnek el, az azonnal kiváltható az országban elvégzett PCR- vagy gyors antigén teszttel.

Az új rendeletet megelőzően csak a tíznapos karantén időtartamának felénél lehetett szűréssel lerövidíteni a hatósági elkülönítőt. A koronavírusteszteket csak abban az esetben fogadják el, ha azt valamelyik európai uniós országban végezték.

Illusztráció (Fotó: archív)