Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, hogy február 15-ig elfogadnak egy újabb gazdasági intézkedéscsomagot. Az elnök úgy fogalmazott, hogy ez a csomag nem lesz annyira bőkezű, mint amilyen az első volt, viszont a tőkeinjekciót a cégek, a kis-, közép- és nagyvállalatok is megkapják, vagyis az intézkedés mintegy 1.052.000 munkavállalót érint – írja a Blic Biznis.

Vučić kiemelte, hogy az érintettek a két, vagy háromhavi minimálbér összegének a felét kapják majd, ami az elnök szerint óriási segítség.

Siniša Mali pénzügyminiszter ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy jelenleg folynak az elemzések, hogy a pénz a legmegfelelőbb helyre kerüljön, illetve mindenki, aki arra rászorul, megkapja a támogatást. A tárcavezető hozzátette, Szerbia pénzügyi helyzete stabil, az ország pedig biztosítani tudja az újabb intézkedéscsomaghoz szükséges pénzt.

A cégek tehát két hónapra 32.000, vagy három hónapos támogatás esetén 48.000 dinárt kapnának minden dolgozó után, figyelembe véve, hogy újévtől a minimálbér összege 32.000 dinárt tesz ki.

Az még nyitott kérdés, hogy a támogatást arányosan kapnák-e a kis- és nagyvállalatok, mivel az előző csomagban a bértámogatást nem lineárisan osztották ki. Az is kérdés, hogy az állam milyen feltételekhez köti majd a segítséget. Az első körben a vállalatok nem eszközölhettek 10 százalékosnál nagyobb létszámleépítést az utolsó részlet kifizetését követő három hónap során.

Az viszont biztos, hogy a legveszélyeztetettebb ágazatok is kapnak segítséget. Az államfő beharangozta, hogy a turizmusban dolgozók, vagyis a szállodák, az utazási irodák, az idegenvezetők és a buszos cégek legalább még egy alkalommal megkapják a minimálbér összegének a felét.

A második intézkedéscsomagot júniusban foganatosították. Akkor az állam kétszer fizette ki a minimálbér 60 százalékát, a feltétel pedig akkor is az volt, hogy három hónapon át a munkaadók nem bocsáthattak el 10 százaléknál több dolgozót.

Illusztráció (Fotó: Archív)